Aleksei Navalnîi: Moartea mea nu l-ar ajuta pe Putin

  • În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu susţinătorii săi cu o zi înainte de internarea sa de ieri, Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse a fost întrebat: „De ce nu sunteţi mort?”, potrivit Reuters.
  • Aleksei Navalnîi a răspuns că moartea sa nu îi va fi de folos preşedintelui Vladimir Putin fiindcă l-ar transforma într-un erou
  • Kremlinul a negat orice implicare în presupusul atac la adresa lui Navalnîi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinul i-a urat refacere grabnică.

Cu o zi înainte de internarea sa de ieri, Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, s-a întâlnit cu un grup de tineri susţinători ai săi, în particular, care i-au adresat o întrebare obişnuită pentru el: „De ce nu sunteţi mort?”.

Campaniile sale împotriva Kremlinului şi a corupţiei la nivel oficial i-au adus mulţi duşmani, făcându-l ţinta mai multor atacuri violente de-a lungul anilor, astfel că întrebarea aceasta nu l-a luat prin surprindere. Potrivit unuia dintre martori, Navalnîi a zâmbit. „Chiar a glumit că trebuie să găsească scuze că nu a fost încă ucis”, a declarat Ilya Chumakov, unul dintre activişti care l-au întâlnit miercuri pe Navalnîi în oraşul siberian Tomsk. Apoi a devenit mai serios şi a adăugat că moartea sa nu îl va ajuta preşedintele Vladimir Putin fiindcă „asta va duce la transformarea lui (Navalnîi) într-un erou”, a declarat Chumakov.

Navalnîi s-a simţit rău în timp ce se întorcea cu avionul la Moscova din Siberia, unde s-a întâlnit cu susţinătorii săi, care încearcă să adune grupuri de opoziţie disparate într-un singur front împotriva partidului lui Putin, Rusia Unită, în vederea alegerilor regionale de luna viitoare. Susţinătorii lui Navalny cred că ceaiul său a fost otrăvit într-o cafenea din aeroport cu puţin timp înainte de a se îmbarca în avion. După ce i s-a făcut rău, avionul a efectuat o aterizare de urgenţă în oraşul siberian Omsk, unde se află în comă. Medicii spitalului spun că încă nu este clar ce anume a provocat starea sa, iar testele continuă.

Kremlinul a negat orice implicare în presupuse atacuri asupra lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a declarat, joi că medicii fac tot ce pot pentru a-l ajuta şi i-a urat refacere grabnică.