• Alexander Lukashenko, președintele Belarusului, a promulgat o lege care îi permite dezactivarea telecomunicațiilor în țară în caz de amenințare la securitatea națională.
  • Mass media nu poate publica rezultatele sondajelor de opinie.
  • O altă măsură este aceea că procurorul general, procurorii regionali și Minsk au dreptul să închidă resursele de internet.
  • Bogdan Nicolae: Presiune extraordinară pe care regimul Lukashenko îl exercită asupra comunității diplomatice.
  • Vladimir Ionaș, sociolog: Lukashenko a ajuns într-un punct în care nu mai are susținerea nimănui.

UPDATE. Vladimir Ionaș, sociolog: Lukashenko a ajuns într-un punct în care nu mai are susținerea nimănui

Această decizie mi se pare că încalcă orice drept, nu doar la libera informare, dar încalcă toate normele internaționale. Alexander Lukashenko arată că un lider care nu mai are nimic de pierdut a ajuns într-un punct în care nu mai are susținerea nimănui. (…) Mie îmi arată că este un lider care nu mai este susținut de nimeni, nici măcar de Rusia. Din păcate, pentru noi, europenii, răspunsul UE vine greu“, spune Vladimir Ionaș.

UPDATE. Bogdan Nicolae, analist politic: Presiune extraordinară pe care regimul Lukashenko îl exercită asupra comunității diplomatice

„În 2010 și pe la noi se menționa că presa ar putea fi o amenințare la siguranța țării. Belarusul face ceea ce am văzut că s-a întâmplat în Federația Rusă în ianuarie-februarie. De foarte multe ori poliția intervenea acolo unde se întâmplau acele proteste și tăia telecomunicațiile. (…) Se vor crea condiții pentru ca abuzurile pe care autoritățile le comit să nu mai apară în spațiul public. (…) Este o presiune extraordinară pe care regimul Lukashenko îl exercită asupra comunității diplomatice“, explică Bogdan Nicolae.

Știre inițială

Alexander Lukashenko a semnat amendamente la legile privind mass-media și evenimente publice. Este interzisă transmisia live din acțiuni de masă neautorizate. Această interdicție se aplică și jurnaliștilor.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Printre măsurile adoptate de Lukashenko se regăsește și faptul că mass-media nu are voie să publice rezultatele sondajelor de opinie asupra situației socio-politice, efectuate fără acreditarea necesară.

Nu este permisă plasarea de hyperlinkuri către mesaje și materiale cu informații, a căror diseminare este interzisă.

Procurorul general, procurorii regionali și Minsk au dreptul să închidă resursele de internet. În plus, site-ul lor web poate fi închis dacă Comisia interdepartamentală pentru securitatea informațiilor decide că informațiile de pe acesta amenință interesul național.