Alexandru Rafila a dezvăluit cum va vota PSD la introducerea certificatului verde în magazine neesenţiale

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical Sursa foto: Mediafax Foto
  • PSD va fi de acord cu introducerea certificatului verde, dar cu anumite condiţii, a spus, luni, social-democratul Alexandru Rafila.
  • Documentul trebuie să corespundă întru totul deciziei Parlamentului European şi să fie în acord cu Constituţia României.

Discuţia despre certificatul verde în magazinele neesenţiale a fost amânată din nou, în comisii, iar social-democratul Alexandru Rafila spune că în contextul actual putem vorbi de un număr şi mai mare de decese, altele decât cele provocate de coronavirus.

„Nu ştiu să vă spun motivaţia acestei amânări (din comisiile parlamentare – n.r.). Eu am propus (…) să avem o discuţie a Birourilor Permanente Reunite cu toţi decidenţii din zona de sănătate, cu organizaţiile de pacienţi, că este această tragedie a pacienţilor cu boli cronice care nu au acces la servicii de sănătate şi se amplifică. O să discutăm de mai multe decese decât cele provocate de noul coronavirus”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat cum va vota PSD în privinţa introducerii certificatului verde în magazinele neesenţiale, deputatul a spus că actualul act legislativ nu corespunde cerinţelor.

„PSD va fi de acord cu o formă a actului normativ care să aibă două elemente: în primul rând să corespundă întru totul modului de utilizare conform deciziei Parlamentului European, adoptată în luna iunie. Din păcate, Guvernul actual a trunchiat foarte mult acea decizie, a dat o interpretare proprie care nu avea legătură cu decizia din Parlamentul European şi, în al doilea rând, limitarea unor drepturi cetăţeneşti nu poate fi făcută prin HG pe un timp nedeterminat şi pentru orice. Lucrurile acestea trebuie discutate, or acea OUG promovată de fostul prim-ministru când nu era încă demis nu răspunde unor minime cerinţe de natură constituţională în ceea ce priveşte aceste aspecte”, a mai spus Rafila.

Întrebat, în continuare, dacă pot fi impuse măsuri mai dure, din cauza situaţiei în care se află România, Rafila a spus că trebuie să existe consens şi acceptabilitate.

„Suntem pe primul loc. Este o mică insulă unde mortalitatea este ceva mai mare, nu cred că este relevant. Discutăm de o ţară. Suntem pe primul loc, nu pe doi. O situaţie de acest gen necesită trei lucruri: măsuri foarte ferme, consens politic şi acceptabilitate din partea populaţiei. Dacă reuşim să punem toate aceste trei lucruri împreună o să reuşim să trecem şi de acest val pandemic cu cât mai puţine victime”, a mai spus deputatul PSD.