• Profesorul Alexandru Rafila a fost invitatul lui Marius Tucă, miercuri seară, la „Marius Tucă Show”
  • Medicul Alexandru Rafila spune că s-a decis restricţionarea circulaţiei după ora 22.00 pentru scurtarea timpului de interacțiune dintre oameni
  • Alexandru Rafila: „Iau măsuri foarte stricte pe care oamenii nu le respectă”

Profesorul Alexandru Rafila a venit în studioul Aleph News la un an de când România se luptă cu pandemia de coronavirus. Medicul a discutat cu Marius Tucă la „Marius Tucă Show” despre numărul cazurilor de COVID-19, vaccinări și restricții sanitare.

Medicul Alexandru Rafila spune că s-a decis restricţionarea circulaţiei după ora 22.00 pentru scurtarea timpului de interacțiune dintre oameni: „Nu știu dacă o să influențeze foarte mult. Iau măsuri foarte stricte pe care oamenii nu le respectă”.

Pe de altă parte, spune Rafila, autoritățile iau măsuri foarte stricte pe care oamenii nu le mai respectă din cauza oboselii pandemice: „Soluția nu e să impui lucruri care sunt și mai greu de respectat”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

În ce privește un așa-zis „bilanț de un an al pandemiei”, Rafila a spus că este cea mai serioasă amenințare la adresa sănătății publice din 1918 încoace, cu mențiunea că acum resursele sunt diferite și au apărut vaccinurile.

„Din punctul ăsta de vedere – al sistemului de sănătate, al cercetării – cred că a fost o mare provocare. Foarte multe sisteme s-au adaptat și reușesc să funcționeze destul de bine în pandemie, a apărut munca de acasă, care, din punctul de vedere al angajatorului, poate fi convenabilă, eficientă, dar care este la fel ca și învățământul online: rupe elemente importante din viața noastră socială”, a spus Alexandru Rafila.

„În educație, copiii care au stat foarte mult timp acasă refuză să iasă acum din case, să se joace. La fel se poate întâmplă cu cadrele didactice. Aceste exemple nu trebuie să ne modifice viața așa de mult. Cred în anii următori va exista o analiză critică și aceste lucruri dezvoltate din timpul pandemiei nu vor continua, nu trebuie exagerat cu activitatea din casă”, a adăugat Rafila.

În opinia medicului, adaptarea copiilor la acest sistem nu este „o adaptare sănătoasă”, deoarece dezvoltarea fizică și mintală a copiilor este la fel de importantă ca procesul educațional: „Măsurile exagerate afectează direct copilul și duc la o respingere a măsurilor de rutină. Vrem să continuăm pandemia cu măsuri exagerate și oamenii refuză”.