• Alexandru Rafila spune că multe dintre şcoli pot funcţiona, dacă mare parte a personalului este vaccinat, nu sunt cazuri şi se pot face teste.
  • El crede că era bine ca în prima de şcoală după vacanţa de două săptămâni să fie testaţi toţi elevii.

„Acum reîncepe şcoala şi o să fie o decizie dificil de luat pentru domnul ministru Cîmpeanu, pentru că există cele două curente: primul, din care fac şi eu parte, cei care vor să menţină şcolile deschise, în condiţii de siguranţă, şi cei care vor să le închidă cu orice preţ”, a declarat Alexandru Rafila la Marius Tucă Show de la Aleph News.

El spune că, din punct de vedere al sănătăţii publice, pot funcţiona şcolile dacă sunt bine organizate şi oferă condiţii de siguranţă elevilor şi asigură testarea elevilor, cadelor didactice. Rafila mai spune că este importantă testarea: „Eu ştiu că au venit teste, dar nu sunt bine organizaţi”.

„Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor încât riscurile pentru şcolari să fie minime. Dacă ai cea mai mare proporţie de personal didactic şi nedidactic vaccinată, nu sunt cazuri în şcoală, poţi să faci testare, cred că şcolile îşi pot desfăşura activitatea, dar sigur lucrul acesta trebuie evaluat împreună cu Direcţia de Sănăate Publică locală. Şi atunci pot continua multe dintre şcoli”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Conform acestuia, în învăţământul online, lipsa interacţiunii e foarte gravă, traumatizantă şi „o să avem tot mai multe probleme dacă continuăm în acest fel”.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că vacanţa nu va fi prelungită şi că şcoala va începe pe 8 noiembrie. În următoarele zile, autorităţile vor decide dacă se vor organiza cursuri cu prezenţa fizică sau online.