• Criticul Kremlinului a fost declarat vinovat de fraudă la scară largă și sfidare a instanței de către un tribunal din Rusia
  • Decizia vine după ce Rusia a adoptat noi legi care prevăd că persoanele care răspândesc informații „false” pot fi încarcerate până la 15 ani.
  • Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se refăcuse după otrăvirea cu un agent neurotoxic.

Update. Instanța l-a condamnat pe Navalnîi la 9 ani într-o colonie cu regim strict și o amendă de 1,2 milioane de ruble

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a fost declarat vinovat de fraudă la scară largă și sfidare a instanței de către un tribunal rus, a anunțat marți.

Procurorii ruși încearcă să-l mute pe Navalnîi într-o colonie penală de maximă securitate pentru 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidare a instanței.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se refăcuse după otrăvirea cu un agent neurotoxic – lucru pe care el îl pune pe seama Kremlinului și pe care autoritățile ruse îl neagă.

El este un critic deschis al președintelui Putin și ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru acuzații de furt de 3,5 milioane de lire sterline din donații către organizațiile sale politice, ceea ce el neagă.

Luna trecută, el a fost judecat din nou, fiind acuzat de noi acuzații de fraudă, în închisoarea de maximă securitate de la est de Moscova, unde este deținut.

Bărbatul de 45 de ani părea imperturbabil, privind în jos în timp ce răsfoia documentele instanței.

După ultima audiere în instanță în cazul său, pe 15 martie, Navalnîi a scris prin intermediul Instagram: „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani.”

„Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a descris acuzațiile ca fiind dubioase.

Au fost exprimate îngrijorări cu privire la starea de sănătate a dlui Navalnîi în închisoare, existând informații potrivit cărora autoritățile penitenciare au refuzat să-i dea medicamentele potrivite și nu i-au permis medicului său să îl viziteze în spatele gratiilor.

El a vorbit din închisoare împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, îndemnându-și concetățenii să organizeze proteste zilnice.

Decizia instanței vine după ce Rusia a adoptat noi legi care prevăd că persoanele care răspândesc informații „false” pot fi încarcerate pentru o perioadă de până la 15 ani. De asemenea, aceasta înseamnă că apelurile publice la sancțiuni împotriva Rusiei constituie o infracțiune penală.

Legile sunt concepute pentru a oferi Rusiei mai multă putere pentru a suprima informațiile despre invazia sa în Ucraina, pe care președintele Vladimir Putin o numește „operațiune militară specială”.

Mii de persoane au fost arestate în Rusia în ultimele săptămâni, pentru că au luat parte la proteste împotriva invaziei Ucrainei.