• Aliații lui Alexei Navalnîi spun că liderul opoziției ruse a fost mutat din închisoarea în care își ispășea pedeapsa.
  • Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din țară, a prezentat Rusia președintelui Vladimir Putin drept o distopie condusă de hoți și criminali.
  • Purtătoarea de cuvânt a acestuia a declarat că se speculează că el a fost dus la închisoarea de înaltă securitate IK-6 Melekhovo, lângă Vladimir, la aproximativ 250 km est de Moscova.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost transferat dintr-o închisoare în care își ispășea pedeapsa într-o locație necunoscută, potrivit aliaților săi.

Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției din țară, a prezentat Rusia președintelui Vladimir Putin drept o distopie condusă de hoți și criminali, în care răul este prezentat ca fiind corect, iar judecătorii sunt, de fapt, reprezentanți ai unei elite condamnate. Principalul consilier al lui Navalnîi a informat marți despre acest transfer pe aplicația Telegram.

Chiar luna trecută, Navalnîi l-a atacat pe Putin prin intermediul unei legături video într-un tribunal rus, spunând că șeful Kremlinului a început un „război stupid”, care măcelărea oamenii nevinovați atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Când avocatul său a ajuns la Colonia de corecție nr. 2, o tabără de prizonieri din Pokrov, la 119 km est de Moscova, i s-a spus: „Nu există un astfel de condamnat aici”, potrivit șefului de cabinet al lui Navalnîi, Leonid Volkov.

„Unde se află acum Alexei și în ce colonie este dus, nu știm”

„Unde se află acum Alexei și în ce colonie este dus, nu știm”, a declarat Volkov într-o declarație pe Telegram.

Avocata Olga Mikhaylova a declarat, pentru agenția de știri de stat rusă TASS, că avocații lui Navalnîi au fost informați că acesta a fost transferat într-o închisoare de maximă securitate, „dar care, nu ni s-a spus”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a declarat că se speculează că acesta a fost dus la închisoarea de înaltă securitate IK-6 Melekhovo, lângă Vladimir, la aproximativ 250 km est de Moscova.

„Problema transferului său într-o altă colonie nu este doar faptul că închisoarea de înaltă securitate este mult mai înfricoșătoare: este mai mult faptul că nu știm unde este Alexei”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh.

„El este față în față cu sistemul care a încercat deja să îl ucidă”. Serviciul penitenciar al Rusiei nu a putut fi contactat pentru comentarii imediate.

Navalnîi a câștigat admirația opoziției rusești disparate

Navalnîi a câștigat admirația opoziției rusești disparate, pentru că s-a întors voluntar în Rusia, în 2021, din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire a sa cu un agent neurotoxic în Siberia.

A fost arestat la întoarcerea din Germania și a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate pentru încălcarea eliberării condiționate.

La 24 martie, Navalnîi a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea instanței. Liderul opoziției a declarat că acuzațiile aduse împotriva sa sunt fabricate și au ca scop zădărnicirea ambițiilor sale politice.

În sentință, judecătorul a dispus ca Navalnîi să fie transferat într-o închisoare de maximă securitate, unde drepturile sale la vizite și corespondență vor fi reduse. El ar fi trebuit să fie transferat într-o astfel de închisoare, după ce a pierdut apelul său.

Rețeaua politică a lui Navalnîi a fost în mare parte dezmembrată de la încarcerarea sa, fiind interzisă ca organizație „extremistă”. Ajutoarele și organizatorii de rang înalt au fost fie încarcerați, fie forțați să plece în exil.

Liderul opoziției a declarat, în urmă cu două săptămâni, că a fost acuzat, într-un nou dosar penal, de crearea unei organizații extremiste și de incitare la ură împotriva autorităților, infracțiuni care prevăd o pedeapsă maximă cu închisoarea de încă 15 ani.