• În România, educația primește 3% din PIB
  • Danemarca alocă 8% din PIB pentru educație, iar Suedia 7%
  • Alianța studenților solicită 1% din PIB pentru învățământul superior

Tânjim după educație de calitate și o să avem parte de ea când finanțarea pentru învățământ va fi la fel ca în țările nordice.

Momentan, ne situăm la coada Europei. Pentru legea bugetului de stat din 2021, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cere Guvernului și Parlamentului creșterea bugetului învățământului superior cu aproape 6 miliarde de lei. Astfel încât să ajungă la 1% din PIB.

Studenții din România vor burse mai mari, gratuitate la bibliotecile centrale, dotări moderne în facultăți pentru a ajunge la nivelul țărilor dezvoltate din Europa. Tinerii solicită și creșterea subvențiilor pentru cămine și cantine pentru a duce o viață decentă. Ca idee.. pentru consilierea în carieră statul alocă doar 26 de lei pe an, per student.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Stăm slab și la capitolul cercetare, unde Alianța studenților cere finanțare de 1% din PIB. România și Bulgaria sunt pe ultimul loc la inovare. Țara noastră a obținut 35 de puncte din 100. În plus, doar 25% dintre tinerii cu vârste între 30 -34 de ani au studii superioare, față de media europeană care este de 40%.

Asta înseamnă că șansele de angajare sunt reduse la jumătate. Statisticile europene arată că 38% dintre studenții români declară că au probleme financiare moderate.

În momentul de față, România alocă 3% din PIB pentru Educație. Danemarca redirecționează 8% din PIB, iar Suedia 7%. Alianța studenților solicită 1% din PIB pentru învățământul superior.