- „Ei au epurat pe oricine nu este în cercul lor de noi securiști. Noi avem oameni performanți dar umplem cu ofițeri acoperiți și instituțiile europene. Noi excludem cu desăvârșire mecanismul meritocratic normal. Așa am fi aflat la timp ce se întâmplă”
- „Nu cred că România a avut un „plan B”. Cine a mers la risc în JAI s-a expus unui risc politic foarte mare. Fără o reformă a sistemului de vot în UE nu se va rezolva situația”
- „Fără o reformă a sistemului de vot în UE nu se va rezolva situația. Noi hărăzim Europa unui blocaj total. În realitate, este sfârșitul Europei. Trebuie schimbat sistemul de vot. UE nu mai poate rezista așa, cu diferențe mari de dezvoltare între țări”
- „Trebuie schimbată toată clasa de eurocrați securiști care s-a ocupat de poziționarea României în Europa. Trebuie să ne repoziționăm, să vedem ce aliați ne găsim, ca să se rezolve ce vrem”
- „În România au fost ancore de stabilitate, cu părți bune și rele. În momente de isterie trebuie să recapitulăm ce funcționează”
- „Eu aș vrea să fiu optimistă în privința rocadei Ciucă-Ciolacu. (…) Riscul principal în rocadă: modestia lui Ciolacu s-ar putea să dispară. Românii nu se țin prea bine când ajung în funcții înalte. Lui Ciolacu s-ar putea să-i vină idei pentru Președinție”
- „Dacian Cioloș este șters, a dispărut complet din peisaj. Dacă Cioloș, printr-o minune, ar fi ales președinte, sunt sigură că n-ar face nimic rău, este un om onorabil”
- „Dreapta are prima șansă în România în ceea ce privește Președinția României. Dreapta are însă prima șansă doar dacă nu-și taie ambele picioare cu o candidatură a generalului Ciucă. Sondajele vor arăta că Ciucă nu este o variantă pentru Președinția României”
- „La ora aceasta, singura alternativă viabilă este Mircea Geoană. Dacă PSD nu-l susține pe Mircea Geoană sunt integral inconștienți”
„Este vina celor care știau că nu vom intra dar au preferat să pună Schengen pe ordinea de zi. Au provocat singuri o furtună și riscă să se scufunde doar barca noastră. Nu se fac mari titluri în Germania că România n-a intrat în Schengen. România a fost mai stabilă anul aceasta decât ar fi putut să fie. În România au fost ancore de stabilitate, cu părți bune și rele. În momente de isterie trebuie să recapitulăm ce funcționează. Funia care ține barca noastră de mal a fost UE, NATO, coaliția de guvernare. Nimeni n-a putut controla problema facturilor.
Nu mă alătur corului isteric care dă impresia că de mâine trebuie să vină George Simion la putere. Dacă poți sărăci din cauza UE, când de fapt te-ai îmbogățit, înseamnă că poți să spui orice. Trebuie deosebit albul de negru și după aceea trecem la nuanțe. După atâția ani de la intrarea în UE, suntem conduși de oameni care nu sunt europeni, n-au nivel de competență. Nu cred că Emil Hurezeanu a crezut că Austria ne va susține. S-a știut că Olanda va vota contra, România și Bulgaria erau cuplate. Am pus pe ordinea de zi Schengen ca să ce? La ce ne folosește? Discuția care a urmat n-a fost constructivă, nu se înțelege pe fond cum funcționează politic Europa. Toate voturile pe migrație și politică externă sunt politice. Avem lideri care se pricep la politica europeană? Aceasta este întrebarea”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Alina Mungiu Pippidi este de părere că după acțiunile de blocaj în UE exercitate de Ungaria, Polonia și Austria, singura soluție este reforma sistemului de vot:
„Mi-e rușine să spun că oamenii ăștia și-au pus în programele de guvernare că vom intra în Schengen în 6 luni. În 2014 eu am scos asta din programul de guvernare. Problema este că acest drept de veto există. Sunt multe subiecte pe care trebuie să existe unanimitate. Când este dreapta la putere are un electorat contra migranți. Austria este contra Schengen, oprește trenuri între Italia și Austria de mai mulți ani. Am încercat să spun că nu știu dacă Schengen-ul va mai exista, este o enormă presiune. Aripa din PPE, cea din Bavaria, a fost totdeauna contra lărgirii Schengen. În UE, cei de stânga au fost întotdeauna mai favorabili lărgirii Schengen și migrației. Dreapta a fost împotrivă. Pe problemele tehnice ar trebui ca nimeni să nu mai poată bloca votul datorită unanimității. Brexit-ul s-a întâmplat pentru că britanicii n-au mai suportat să li se impună decizii din afară. Singura cale este să reducem domeniile în care există unanimitate. Noi ne închipuim că vom sta la mâna vetoului din partea Muntenegrului sau Albaniei? Europa trebuie reformată, asta a propus președinția germană. Cine a votat contra acestei rezoluții prin care se reduceau vetourile în UE? Noi nu vom intra în Schengen câtă vreme va exista unanimitate necesară. (…) Problema foarte mare este că România este o țară vulnerabilă. România ar trebui condusă de reformele incluse în programele partidelor politice, nu de UE. Avem la guvernare niște oameni destul de incompetenți. Darius Vâlcov măcar avea un program populist și legat. Implementarea la noi este întotdeauna dezastruoasă, tot timpul suntem în urmă. România are multe planuri în care se teme că UE ar putea fi foarte dură. Suntem elevul speriat care se teme că profesorul îi mai pune o întrebare. Iohannis, consilierii și ambasadorii lui au fost slabi. Noi avem o largă coaliție de guvernare susținută de un establishment din serviciile secrete. Toți ai noștri împreună nu fac cât un eurocrat normal care să știe pe ce butoane trebuie să apese. Austria nu și-a ținut cuvântul pe cuvântul alor noștri. Cât valorează cuvântul lui Bode în Europa, el care este acuzat de plagiat? Ei au epurat pe oricine nu este în cercul lor de noi securiști. Dacă vrem să ne iasă ce vrem, trebuie să avem consilieri care să fie din lumea asta. În loc de eurocrați, noi am construit un cerc parohial cu rădăcini în serviciile secrete. Croația trece și la euro, nu numai că a intrat în Schengen și a trecut printr-un război. Noi avem oameni performanți dar umplem cu ofițeri acoperiți și instituțiile europene. Noi excludem cu desăvârșire mecanismul meritocratic normal. Așa am fi aflat la timp ce se întâmplă. Ei fac acum campanie electorală pentru AUR, li se dă o gură de oxigen”.
Politologul Alina Mungiu Pippidi a remarcat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News slaba pregătire europeană a establishmentului românesc dar și faptul că România n-a avut un „plan B” în proiectul de aderare la spațiul Schengen:
„Nu cred că România a avut un „plan B”. Cine a mers la risc în JAI s-a autoexpus unui risc politic foarte mare. Fără o reformă a sistemului de vot în UE nu se va rezolva situația. România s-a opus ideii de restrângere a unanimității. Europa nu poate continua așa. Promisiunile făcute nu se pot ține pe sistemul de vot actual. Noi hărăzim Europa unui blocaj total. În realitate, este sfârșitul Europei. Trebuie schimbat sistemul de vot. UE nu mai poate rezista așa, cu diferențe mari de dezvoltare între țări. Iohannis probabil nu vrea alieneze atâta lume dacă vizează o funcție europeană. Au de pierdut liberalii la viitoarele alegeri. Coaliția de guvernare este largă, mulți votanți nu au unde pleca. Nu văd un motiv de disperare politică, decât propria lor prostie. Nu văd nicio catastrofă și nicio panică, dar UE nu mai poate continua așa. Trebuie să ne repoziționăm, să vedem ce aliați ne găsim, ca să se rezolve ce vrem. Trebuie schimbată toată clasa de eurocrați securiști care s-a ocupat de poziționarea României în Europa. (…)În România există o categorie de populație care nu are încredere în autorități și nici în știință. Această populație își va găsi o reprezentare politică în AUR, oricâte prostii ar face AUR. Unii se vor juca cu focul în România. Coaliția, oricât ar fi de nepopulară, are o largă reprezentativitate. România are totuși o democrație, în ciuda militarizării. Dacă ajungem la o coaliție de 55%, va fi foarte prost. În lume democrațiile fac pași înapoi iar oamenii răi profită de situație. Nu iubesc OMV, dar lumea uită de Petrom cum era înainte să îl dăm. Uite ce minunați administratori suntem cu ce a rămas în patrimoniul statului. Cine venea să investească în țări corupte cum era România acum 10-15 ani? Austriecii au venit că erau pregătiți să opereze pe regulile jocului de aici. Linia noastră de acuzare pentru Austria ne acuză și pe noi. Eu aud îndemnuri la xenofobie, vom speria toți investitorii străini”.
Cât despre evenimentele politice ale anului 2023 și perioada de precampanie electorală, Alina Mungiu Pippidi crede că rocada N. Ciucă – M. Ciolacu se va realiza dar odată cu asta politicienii ar putea aspira la candidaturi prezidențiale:
„Eu aș vrea să fiu optimistă în privința rocadei Ciucă-Ciolacu. Rocada nu va afecta foarte multe finanțele celor două partide. Riscul principal în rocadă: modestia lui Ciolacu s-ar putea să dispară. Românii nu se țin prea bine când ajung în funcții înalte. Lui Ciolacu s-ar putea să-i vină idei pentru Președinție. Sunt foarte buni politicienii locali, dar să nu fie puși în poziții care să ne reprezinte sau să joace interesele noastre în extern. Ciolacu poate fi un premier rezonabil, nu poate fi mai rău decât Ciucă. Nu cred că Ciolacu ar câștiga președinția, nu are profilul adecvat unui Președinte. România trebuie să aibă un președinte mai capabil pe extern. Cei de la Cotroceni sunt acum pierduți, nu știu ce să facă. Dacian Cioloș era un candidat plauzibil acum 1 an, dar nu-l mai văd. Rezultatul este că Dacian Cioloș este șters, a dispărut complet din peisaj. Dacă Cioloș, printr-o minune, ar fi ales președinte, sunt sigură că n-ar face nimic rău, este un om onorabil. Personal, mi-aș dori să văd o femeie candidat pentru Cotroceni. Doamna Dăncilă nu era cu nimic inferioară premierului Ciucă, ceea ce spune ceva despre nivelul premierilor din România. La ora asta, singura alternativă viabilă este Mircea Geoană. Dacă PSD nu-l susține pe Mircea Geoană sunt integral inconștienți. Geoană poate mobiliza susținerea externă și în SUA și poate manipula organizațiile europene și internaționale. Nu există acum un alt candidat plauzibil la Președinție decât Geoană. Este neverosimilă ideea PNL că domnul Ciucă poate fi candidat la Președinția României. Dreapta are prima șansă în România în ceea ce privește Președinția României. Dreapta are însă prima șansă doar dacă nu-și taie ambele picioare cu o candidatură a generalului Ciucă. Până nu găsește Dreapta un candidat plauzibil pentru Cotroceni, la ora asta singurul candidat valabil este Geoană. PSD trebuie să separe conducerea partidului de Președinția României. Dacă nu separă, nu câștigă. Sondajele vor arăta că Ciucă nu este o variantă pentru Președinția României”.