• „Avem un Guvern în care nu are nimeni încredere.(…) Sunt oameni needucați cei care nu se vaccinează”
  • „Noi suntem conduși de niște proști. Calitatea legislației noastre este de nota 3. Nu există grupuri care să lucreze la îmbunătățirea calității legislației. Nimeni nu are oameni buni pentru că nimeni nu-i caută”
  • „Democrația românească începe să se defecteze. Sunt abateri serioase ale democrației românești. România are abateri serioase de la statul de drept”
  • „Justiția din România n-a fost complet încălecată de politicieni. Cu procuratura stăm mai prost. (…) Cu serviciile secrete stăm foarte prost. Nu știu o țară în UE în care să nu existe niciun control al serviciilor secrete. Nu știm cheltuielile serviciilor secrete”
  • „Trebuie să rezolvăm cu fabricile de doctorate”
  • „Societatea civilă este slabă. Și sectorul privat ar trebui să aibă societate civilă și sindicate. (…)În țările cu presă de calitate, este multă încredere în media tradiționale și mică încredere în social media. La noi, presa tradițională nu este de calitate”

„Este normal să ai proteste mari pe subiecte sociale. Noi asta nu avem. Societatea civilă este slabă. Sectorul privat ar trebui să aibă societate civilă și sindicate. La noi, societatea civilă din privat nu este nici la nivelul din 1880. Și sectorul privat trebuie să aibă societatea lui civilă. La noi nu există înclinare, nu-i pasă nimănui. Sindicatele de la stat sunt extraordinar de slabe. După cum vedeți, nu există proteste. Anti-vacciniștii sunt foarte mobilizați. La noi nu protestează nimeni că suntem condamnați la CEDO pe procese neechitabile. Suntem pe locul 1 înaintea Turciei și Rusiei. Democrația românească începe să se defecteze. Sunt abateri serioase ale democrației românești. România are abateri serioase de la statul de drept. Nu e numai pandemia, asta e tendința negativă”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi, pe Aleph News, în emisiunea OFF/On The Record.

Despre eșecul campaniei de vaccinare în România, comparativ cu Germania, Alina Mungiu Pippidi crede că totul ține și de nivelul de educație al populației

„Alături de bulgari suntem țările cele mai rurale și mai needucate din Uniunea Europeană. Stăm prost la mortalitatea infantilă, la violența domestică, la educația sanitară și la educația sexuală. Noi avem un mare curent contra educației. Noi suntem, obiectiv, cei mai needucați din Europa. Activismul nostru trebuie să fie în slujba educației. Ne trebuie mai multă educație sanitară și sexuală. Avem un Guvern în care nu are nimeni încredere. Lumea are încredere în Biserică și televiziuni. Sunt oameni needucați cei care nu se vaccinează (…) Eu nu am văzut în Germania, pe televiziuni, doctori impostori. Nu a trecut pe televiziuni mesajul că vaccinul nu este periculos. Am văzut însă emisiuni cu adevărat odioase. Biserica în România nu a ajutat. Credeți că în Germania Biserica se comportă ca aici? Biserica noastră se comportă ca o biserică primitivă balcanică”.

Mai este presa a 4-a putere în stat, în condițiile în care o parte din ea a luat bani de la Guvern pe timp de pandemie? Iată ce a răspuns politologul Pippidi, în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News: „Captura media este și ea foarte importantă. În țările corupte, presa este și ea coruptă, capturată. Mai noi, Guvernul dă bani la presă. Au dat căruțe de bani la televiziuni și n-au știu ce să ceară. Au dat căruțe de bani și la firmele lor de comunicare. Guvernul a dat bani presei ca să-i câștige bunăvoința. (…) În țările care se plâng de puterea rețelelor de socializare, media tradiționale sunt de foarte bună calitate. În țările cu presă de calitate, este multă încredere în media tradiționale și mică încredere în social media. La noi, presa tradițională nu este de calitate”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cât de eficientă mai este anticorupția în România? Alina Mungiu Pippidi crede că judecătorii stau „mai bine”, în timp ce procuratura stă „mai prost”: „Am adunat toate agențiile anticorupție din 200 de țări. Țările cu agenții anticorupție nu au progresat. Cred că agenția României și Indoneziei au fost cele mai bune. Dacă o agenție anticorupție este bună, începe lupta ca ea să fie controlată politic. În țările cu corupție sistemică nu te poți lupta cu o unitate de elită. Țările care au scăpat de corupție au avut strategii mult mai largi. La noi, s-au luat ocazional alte tipuri de măsuri. Nu mai avem așa multă corupție mică ca acum 15 ani. Noi suntem conduși de niște proști. Calitatea legislației noastre este de nota 3. Nu există grupuri care să lucreze la îmbunătățirea calității legislației. Nimeni nu are oameni buni pentru că nimeni nu-i caută. De la șeful statului nu este un semnal că tu cauți oameni performanți. Semnalul nu este pentru meritocrație”.

„Justiția din România n-a fost complet încălecată de politicieni. Cu procuratura stăm mai prost. Justiția din România s-a digitalizat rezonabil. Este bine că motivările se publică la pronunțări. Procuratura României n-a evoluat. Trebuie să vedem plângerile și soluțiile online. Am făcut plângeri cu Nicușor Dan de 7-8 ani, nici până la ora asta procuratura nu s-a deranjat să ne răspundă. Parchetele au primit milioane să se digitalizeze. DNA nu s-a digitalizat, dar banii sunt foarte mulți. Nu se poate ca statul să ia milioane de euro să se digitalizeze iar ONG-urile să facă toată treaba. Dacă nu faci anticorupția transparentă, ce dracului faci cu transparența? Procurorii au primit recomandări foarte bune prin raportul Greco. Trebuie să ne concentrăm pe pârghiile administrative. Orice instituție trebuie să aibă ținte administrative și o logistică. Șefii de parchete trebuie să aibă un rol mai mare în a-i judeca pe procurori pe eficiență. SIIJ și Inspecția Judiciară vor dispărea. Este o mare decizie în UE ca să fie eliminate aceste camere disciplinare. Procurorii plâng după servicii pentru că așa au crescut. SRI făcea treaba DNA și DNA lua hârtiile și le trimitea în instanță. Din fericite, pentru moment, CCR a rezolvat problema. Dar trebuie să fim vigilenți, vor fi încercări de a reintroduce totul”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi, pe Aleph News, în emisiunea OFF/On The Record.

Politologul Alina Mungiu Pippidi a atras atenția în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News că România trebuie să-și rezolve problemele sistemice din educație, un exemplu în acest sens fiind celebrele „fabrici de doctorate”

„În Educație nu s-au luat măsuri sistematice. În Educație sunt actori și țapi ispășitori. O mare masă din educație se opune proiectelor sistemice. Eu am făcut un sistem simplu de evaluare a școlilor doctorale. Trebuie să rezolvăm cu fabricile de doctorate. În Germania, plagiatorii își dau demisiile. Să ne uităm cine erau în comisii, oamenii aceia nu trebuie să mai dea doctorate. În România, trebuie să dăm mai puține doctorate. Haideți să scoatem asta din lege: că fără doctorat nu poți preda. Fratele meu, cel mai premiat regizor, nu poate presa că n-ar doctoratul. Nu trebuie să facem doctori oameni care n-au vocație pentru cercetare. Vrem practicieni dar nu trebuie să le dăm doctorate. Interdicțiile din lege sunt ca să genereze rente. Legislația trebuie luată la mână, trebuie curățată.”

„Cu serviciile secrete stăm foarte prost. Nu știu o țară în UE în care să nu existe niciun control al serviciilor secrete. Nu știm cheltuielile serviciilor secrete. De la vot până la vaccinare, totul a fost dat serviciilor secrete. Trebuia făcut ca în Danemarca: din 7 servicii secrete rămâneau 2. Trebuiau reorganizate și să existe unul civil și altul militar. Serviciile secrete trebuie puse sub control și trebuie publicate cheltuielile”, a spus Alina Mungiu Pippidi, pe Aleph News, în emisiunea OFF/On The Record.

Despre congresele din PNL și USR PLUS, Alina Mungiu Pippidi este de părerea că oricine va câștiga alegerile interne va face un pact cu serviciile secrete. Politologul și-a arătat dezamăgirea față de președintele în exercițiu Klaus Iohannis pe care l-a sprijinit: „În PNL nu au cum să triumfe ideile și programele. Indiferent cine triumfă în PNL va face pact cu serviciile secrete. În democrație, trebuie să existe civili, nu se poate să hotărască serviciile secrete. Și dacă câștigă civilii în PNL, fac pactul cu serviciile secrete după ce câștigă. Nu îmi pare rău că l-am sprijinit pe Klaus Iohannis. (…) Iohannis a fost mediocru și lipsit de curaj, n-a construit meritocrația. Regret că Iohannis n-a făcut mai mult. (…) Cioloș este un om mai onest decât mulți. ”

Societatea civilă în pandemie

Matei: Și am văzut de exemplu, în anumite state, dvs trăiți foarte mult și predați în Germania, proteste de amploare pe drepturi și libertăți fundamentale și mai puțin în România. Deși se spunea că România are o societate civilă destul de puternică în anii trecuți.

Pippidi: Acestea sunt subiecte mai specializate și care nu interesează. În mod normal e normal să ai protestele cele mai mari pe subiecte sociale, oamenii să iasă în stradă în funcție de interes. Noi nici asta nu avem din cale afara, vezi și aici că societatea civilă e slabă. Societatea civilă ar fi trebuit să iasă în stradă de exemplu, toți amărâții ăștia care au muncit non stop, eu am auzit femei la Mega Image plângând când după o perioadă interimară de vreo 2 săptămâni s-a hotărât că Mega Image nu se mai închide la 8 seara, duminica, ci lucrează din nou până la 10 sau până la 12. Nu există nici o altă țară din Europa în care oamenii care lucrează în niște magazine private și care amploiaza foarte mult în România să aibă atât de puține drepturi. Oamenii aceia plângeau, nu le dădea prin minte că din cauza regulii generale cu pandemia ei se întoarceau la programul lor de lucru care este 12 din 7. La noi sectorul privat de exemplu, care ar trebui să aibă societatea lui civilă și sindicatele lui nu e la nivelul englez de la anul 1880, practic nu există. Și ei de fiecare dată când cineva ia apărarea sectorului privat toată lumea țipă că numai statul e de vină, dl Cîțu, premierul, numai statul e de vină, numai bugetarii sunt de vină, și sectorul privat trebuie să se organizeze să aibe societatea lui civila, să se mai apere singuri de abuzuri și e vorba de abuzurile patronilor săi, nu e vorba de abuzurile altcuiva. Dar pentru acest lucru la noi nu există nici un fel de înclinare și nici un fel de sensibilitate, nu îi pasă nimănui. Vor să stea, stau. Asta este o zonă care lipsește. Sindicatele de stat sunt extraordinar de slabe. Sindicatele de stat s-au amestecat atunci când pe val era anti PSD, acum probabil că le pare rău pentru că sunt foarte multe lucruri, nu au cerut și ei o chestie clară, nu au cerut ok vă aducem pe voi la putere, dar noi sindicatele cu ce ne căpătăm? După cum vedeți nu există proteste pentru că e foarte greu să protestezi sub pandemie.

Pippidi: Nu văd absolut pe nimeni să protesteze în ciuda faptului că România de atâția ani de zile este pe locul întâi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la condamnări pentr procese neechitabile. Și din păcate acest lucru nu apare din ce am văzut nici în ultima a doua versiune, a doua ediție a raportului pe stat de drept al Comisiei Europene acest lucru nici măcar nu figurează ca și cum nu este un lucru important. Dar e un lucru important, nu numai că suntem pe locul întâi pe cap de locuitor înaintea Turciei și Rusiei care nu sunt democrații. Noi de bine, de rău, deși după părerea mea democrația românească începe să se defecteze, să aibă defecte, eu nu mă mai preocup așa de mult de ce este în România, dar acum 10 ani când scria încă raportul Freedom House pe România sau așa ceva deja aș fi început să semnalez. Sunt defecte serioase ale democrației românești, abateri serioase de la statul de drept, abateri serioase de la principiul conform căruia civilii sunt cei care controlează pe militari într-un stat și nu invers, aceste lucruri s-au defectat foarte rău la noi. Și ajutate puțin de pandemie, dar nu este numai pandemia de vina. Asta este tendință, este o tendință negativă.

De ce în România eșuează vaccinarea?

Pippidi: Sociologic explicația directă este că suntem împreună cu bulgarii țările cele mai rurale și needucate din Europa. În mod normal dacă te uiți cum stăm la alți coeficienți de educație sanitară însemnând cum stăm la mortalitatea infantilă noi, cum stăm la violența domestică, cum stăm la toate lucrurile astea care apropo necesită să faci mai multă educație sanitară și mai multă educație sexuală, în timp ce noi aici văd că avem un mare curent contra educației și curentul contra educației îmi pare rău nu l-aș pune în partea bună de activism al societății civile. Noi nu trebuie să avem, având în vedere că suntem obiectiv cei mai needucați din Europa împreună cu bulgarii, tot activismul nostru trebuie să fie în slujba educației.

Pippidi: Și biserica nu ne-a ajutat. Biserica în Germania cum vă închipuiți că se poartă ca biserica noastră de aici?

Matei: Dar de ce credeți că biserica…?

Pippidi: Biserica noastră se poartă ca o biserică primitivă balcanică.

În România, presa mai este a 4-a putere în stat?

Pippidi: Noțiunea de captură media. Pentru că noi tot vorbeam de captura statului, dar captura media este și ea extraordinar de importantă. Oamenii se așteaptă ca în țările corupte, presa să joace un mare rol, dar în țările corupte presa este și ea evident cât se poate de coruptă și capturată de actori corupți. Și asta este situația în România, unde presa este fie în mâna unor actori corupți și a fost întotdeauna, fie în mâna serviciilor secrete care la noi au firme intermediare. Și evident mai nou guvernul dă bani direct la presă. Și i-a dat foarte ineficient pentru că ce spuneam eu mai înainte aceste campanii de convingere a oamenilor, închipuiți-vă că luai pe toți actorii de la Las Fierbinți și puneai pe toți actorii să facă un episod Las Fierbinți cu cum ne vaccinăm noi. Eu vă garantez că se vaccinau 2 milioane de oameni numai de la asta dacă te uiți la cifrele de audiență. Dai căruțe de bani la televiziuni și nu știi să le ceri pentru că în realitate lor nu le pasă de vaccinare, ei au dat căruțe de bani la televiziuni, au dat căruțe de bani și la firmele lor favorite de comunicare care au umplut orașele de postere stupide, mă enervez când le văd. Ce am zis eu cu paracetamolul de exemplu se putea pune pe un poster și multiplicat în milioane de locuri din țară și la ora asta toată lumea și-ar fi întrebat doctorul ,,băi, e adevărat că pot să fac tromboză de la paracetamol? Da, stai liniștit că numai unul la un milion face. Și la vaccin câți? Tot unul la un milion.” Dacă provocam această conversație era bine. Dar guvernul a aruncat banii pe presă numai ca să câștige bunăvoința presei și după cum știți cum funcționează.

Matei: Și presa a acceptat.

Pippidi: Presa bineînțeles că a zis merci.

Matei: Cine e de vină cel care dă sau și cel care primește?

Pippidi: Eu aș fi mai îngăduitoare cu presa pentru că timpurile sunt groaznice pentru presă și în Occident și presa a ajuns să primească titluri de presă cu totul extraordinare care erau un templu pentru mine în tinerețea mea când eram eu jurnalist au ajuns în zilele noastre să accepte materiale plasate. Eu primesc invitații tot timpul de exemplu, să public editoriale în mare organe internaționale de presă de la firme de comunicare.

Mai crede Alina Mungiu în Anticorupție?

Pippidi: Cred că a noastră și cea din Indonezia au fost printre cele mai bune la un moment dat, dar motivele pentru care ele nu au reușit sunt exact alea pe care obiectiv le arăt eu pe 200 de țări că dacă una începe să fie bună și mai obiectivă imediat va fi o luptă mai mare să fie controlată politic, imediat o să îi taie bugetul, o să se întâmple ceva. Pentru că de fapt la țări care au sau au avut corupție sistematică cum am avut noi nu te poți lupta cu o unitate de elită. Ca să specializezi procurorii este o chestie foarte bună, dar țările care au scăpat de corupție și eu dau exemple în carte le-am vizitat pe toate aceste țări, în toate continentele și am făcut o documentare detaliată, cartea cred că este și online publicată de Polirom, În căutarea bunei guvernări, se cheamă. Aceste țări au avut mult mai largi decât strategiile judiciare. De fapt cu strategia judiciară este închipuiți-vă o vie care este invadată de gândaci de colorado sau de ce invadează viile. Și trimiți acolo un tip îmbrăcat ca în SF care are o mască, o pompă, care merge și care poc trage cu laser și împușcă 4-5 gândăcei, îi pune în niște eprubete și îi duce la judecată. În timpul ăsta noi și noi valuri de gândaci intră în via respectivă și nu se cunoaște absolut nimic. Trebuie să iei alte tipuri de măsuri.

Pippidi: Noi suntem conduși de niște proști, calitatea legislației noastre obiectiv la Banca Mondială este de nota 3. Și nu există un grup să lucreze la ora asta pentru a îmbunătăți calitatea legislației, ăsta ar fi principalul lucru.

Matei: Asta s-au plâns și judecătorii Curții Constituționale.

Pippidi: Partidele de opoziție

Matei: De ce nu mai au oameni buni specializați pe drepturi, pe tot felul de domenii?

Pippidi: Nu mai are nimeni oameni buni specializați pentru că nimeni nu îi caută. Dacă de la șeful statului nu trimiți semnalul clar că ești în căutare de oameni super performanți și buni, când ai atâția bani, ai fonduri europene, ai atâtea programe, ai putea să plătești oamenii buni, semnalul nu e pe meritocrație după cum bine știți, semnalul este mai degrabă transfer pe unul de la 3 partide care are relațiile care trebuie, în continuare imporți oameni în politică pe relații, nu imporți pe specialiști. Și atunci evident că nu a venit nimeni. Acest gen de măsuri sunt cele care rezolvă cu corupția.

Pippidi: De exemplu, în educație nu s-au luat măsurile sistematice care erau necesare.

Matei: Președintele a relansat România Educată acum, din nou.

Pippidi: Din nou, el a încercat să facă o chestie consensuală, suntem toți de acord.

Matei: Și Băsescu a făcut în 2009, a chemat toate partidele la Cotroceni, Pactul pentru Educație. Nu l-a aplicat nimeni, toate partidele au fost la putere.

Pippidi: Asta nu e vina lui Băsescu că nu l-a aplicat nimeni, ideile au fost bune.

Matei: Noi avem idei bune, dar…

Pippidi: Asta arată că e cam greu. Mi-e rușine dat fiind că eu eram originea acelor sugestii, să faci un document științific și pe urmă să faci un pact în societate. Nu știu, sunt unii din educație care vor da vina pe doamna Andronescu, sunt diverși actori care sunt individualizați, țapi ispășitori ai acestei chestii, dar de fapt este o mare masă de oameni în educație care se opune. Se opune acestor proiecte sistemice. Eu am făcut de exemplu, un sistem foarte simplu pe înțelesul tuturor și până la ora asta singurul de a evalua școlile doctorale. Am zis hai să nu mai căutăm exemplu cu gândacii de colorado, ce caut eu om cu om? Plagiatul, nu avem ce caută plagiatul, pur și simplu facultatea de teologie din Sibiu nu ar trebui să dea doctorate. Facultatea de drept din Timișoara care i-a dat doctoratul doamnei Laurei Codruța Kovesi oare ar trebui să dea doctorate? Există măcar un profesor de acolo care a publicat o publicație peer reviewed? Trebuie să rezolvăm cu fabricile de doctorate, nu să umblăm ca eroismul lui Emilia Șercan pe fiecare om în parte, nu asta e calea.

Matei: Ca ziarist nu ai ce să faci. Dar după situația cu Kovesi nu prea s-a mai pus, bun a plagiat și Kovesi cât a plagiat 3%-6%, în România orice plagiator nu a mai pățit nimic după Kovesi.

Pippidi: Pentru că nu de plagiat e vorba.

Matei: În Germania când apare situația, omul pleacă.

Pippidi: Își dau demisia, știu. În România problema care nu s-a rezolvat e faptul că majoritatea îndrumătorilor care sunt în comisiile de doctorat nici nu citesc tezele de exemplu. Astea sunt genul de reforme care trebuie făcute. Nu e vorba de a găsi plagiatori. Și multe din doctoratele astea ca al Codruței, problema nu era plagiatul, era problema unei calități care poate nu era foarte înaltă.

Dar să ne uitam cine era în comisia aia de doctorat.

Matei: Sunt oameni, sunt cam aceeiași.

Pippidi: Oamenii ăia nu trebuie să mai dea doctorate. În general în România trebuie să dăm mult mai puține doctorate. Pe mine o dată la 2 zile mă oprește cineva care explică că el vrea să își dea doctoratul sau că îl are deja. Și eu îi spun dar de ce vrei tu, unii sunt prieteni, sunt oameni despre care am o părere bună, îți propui să predai să te faci cercetător la vârsta ta, ai 50 de ani? Nu, dar fară doctorat nu pot să predau. Hai să scoatem chestia asta din lege, asta e genul de reglementare absurdă. Fratele meu care este premiat, a luat Palme D’or la Cannes, e cel mai premiat regizor român, nu cred că poate preda pentru că nu are doctoratul. Și bineînțeles că vin unii la tine și îți spun hai să îți dăm doctoratul ca să poți să predai. Nu asta e soluția că nu trebuie să se facă doctori oameni care nu au vocație pentru cercetare. Ci trebuie să reduci în muzică, în cinematografie, într-o mulțime de lucruri. Există în academie de exemplu, aducem foarte mulți oameni care sunt practicieni.

Vrem practicieni, vrem oameni care au experiență directă în materie de mediu de exemplu, oameni care au fost în Afganistan vrei să îi aduci să îți explice cum organizezi un spital de campanie, trebuie să îi dai doctoratul medicului care a fost în Afganistan și a făcut spital de campanie? Nu. Dar el trebuie să predea, trebuie să aibă acces la studenți, e așa greu. Toate aceste interdicții care sunt în legile noastre, toate aceste interdicții există ca să creeze rente, de asta există. Și până nu o să ia cineva legislația asta la mână să o curețe.

Matei: Trebuie să o ia politicienii.

Ineficiența actului de Justiție versus obsesia desființării SIIJ

Pippidi: Justiția noastră are un mare merit și anume că nu a fost complet încălecată de politicieni și asta e ceva pentru care judecătorii din România merită felicitări. Cu procuratura stăm mai prost. Dacă justiția de exemplu vezi că e mai transparentă și s-a digitalizat rezonabil poți să afli când se țin, poți să te duci la orice proces, poți să citești orice motivație, acum s-au făcut în sfârșit, s-au luat măsuri să se publice mai devreme motivațiile. Trebuia mai demult dar bine și acum.

Matei: Motivările potrivit deciziei CCR o dată cu pronunțarea.

Pippidi: Astea toate sunt lucuri foarte bune pe partea de justiție propriu zisă. Procuratura după părerea mea nu a evoluat și o să spun că procuratura a evoluat când o să existe niște numere ale plângerilor care vor exista online digital și când o să vedem și soluțiile online. Nu e nevoie să apară motivare.

Cum devine mai eficientă procuratura României?

Pippidi: Asta este mentalitatea lor pentru că așa au crescut. Probabil că așa s-au socializat ei. Au venit la DNA când SRI făcea treaba DNA și DNA doar lua hârtiile și se ducea mai departe în instanță. Acest lucru era anormal dar din fericire Curtea Constituțională a rezolvat pe moment această chestiune. Noi trebuie să fim vigilenți pentru că după părerea mea vor fi încercări de a o reintroduce. În același timp parchetelor și DNA trebuie să li se dea resurse suficiente să aibă propria logistică de ascultare. Am văzut, am râs cu domnul Bologa. Dânsul a zis că nu are bani să asculte WhatsApp. Dați-i omului bani să intercepteze WhatsApp. Pentru că altfel trebuie să ceară de la SRI. Iar SRI de ce ne urmărește pe noi pe WhatsApp?

Matei: Pe WhatsApp.

Pippidi: Exact. Numai pe mandate de siguranță. Și pe acelea, evident… Procese de corupție. Din moment ce șeful de la DNA zice că îi trebuie buget. Și se înțelegea că alții o fac în același timp. Procuratura trebuie să aibă mijloacele ei dar trebuie să le folosească mult mai transparent.

Matei: O fac, dar o fac ilegal, ați văzut scandalul Pegasus.

Pippidi: Termenele și lipsa lor de interes, deci faptul că la unele procese unele cazuri polițiști la care au interes se rezolvă în doua zile și la altele nu se rezolvă în doi ani și nu știe nimeni că au scos toate multinaționalele, toate au ieșit încet încet. Veolia, Apa Nova, după ce au fost articole în politică la Bruxelles că au cumpărat o bună parte din Consiliul Local București să își crească prețul la apă de opt ori într-un an. Am târâit și până la urmă dosarul s-a închis. După 12 ani sau așa ceva. Nu poți să faci așa ceva și să îți păstrezi credibilitatea. Nu mai vorbesc că am un prieten care spune că îl întâlnește pe denunțătorul din dosarul Microsoft care este de fapt mituitorul din dosarul Microsoft care își duce copiii în fiecare zi cu Mercedes la școală, la cea mai cool școală din București.

Ce urmează în super – septembrie și super – octombrie politic?

Pippidi: Indiferent cine triumfă, după părerea mea tot va face un pact cu serviciile secrete. Aș zice că al doilea criteriu al meu ar fi ăla care sunt mai puțin manipulați de serviciile secrete, buni, răi, nu contează, dar civili, că într-o democrație trebuie să păstreze și civili, parcă ar fi favoriții mei. Dar după părerea mea și dacă îl câștigă, cum am văzut în cazul celebru al președintelui Iohannis, sprijinit de mine, chiar și ăia când câștigă fac pactul după ce câștigă.

Matei: Vă pare rău că l-ați susținut pe președintele Iohannis?

Pippidi: Și da și nu. Nu îmi pare rău având în vedere care este alternativa. Nu îmi pare rău având în vedere ce se întâmplă în Europa cu populismul. Noi totuși suntem la adăpost în materie de minorități, de holocaust, de atâtea alte lucruri, noi suntem în clar. Avem pe cineva care este european acolo, prin simplul fapt că este minoritar. Și din punct de vedere al interesului național a fost tot o alegere justă. Sașii au fost totdeauna cu românii în această alianță transilvană. Noi am judecat foarte corect. Altfel că persoana având în vedere ce mediocru s-a dovedit a fi președintele Iohannis, ce lipsit de curaj în a construi meritocrația asta despre care am vorbit, da, sigur, regret, dar nu regret că l-am sprijinit. Regret că nu a făcut mai multe.

Matei: USR Plus, credeți că Barnă are cele mai multe șanse, ați lucrat cu domnul Cioloș? La începutul guvernului Cioloș.

Pippidi: Așa este. Informal. L-am ajutat pe domnul Cioloș.

Matei: Credeți că este un bun candidat la președinție?

Pippidi: Ce este asta candidat bun la președinție?

Matei: Un candidat cu șanse.

Pippidi: Trebuie să ajungi să câștigi Olimpiada, indiferent dacă ești candidat bun sau nu.

Matei: Dacă este candidat cu șanse.

Pippidi: Cioloș după părerea mea, am mai zis de o mie de ori, este un om mai onest decât mulți din politica românească.

De ce nu sunt controlate de 30 de ani serviciile secrete în România?

Pippidi: Deci cu serviciile secrete stăm foarte prost, în sensul că eu nu știu nici o altă țară în Europa în acest moment, adică știu Albania, nu e în Uniunea Europeană. Ne străduim să o aducem acolo ca să fim mai mulți ca noi. Asta o să se întâmple. Nu există nici un fel de altă țară în care să nu existe nici un control al serviciilor secrete, în care să nu poți să citești cheltuielile serviciilor secrete într-un raport de audit în care serviciile secrete se uita cu ani de zile să își facă raportul și după aia când îl prezintă, cheltuielile să fie confidențiale și care să fi fost dat de la vot până la vaccinare, totul să fie organizat de serviciile secrete. Asta este foarte trist, mai ales că noi suntem țara în care am avut securitatea și aș zice că interesul nostru dacă aveam un pic de minte și de simț al conservării…

Matei: Sunt vreo șapte.

Pippidi: Exact. Eu am mai zis de multe vreme ce trebuie făcut, dar oamenii politici sunt slabi și nu a preluat nimeni simplul meu program. Să facem ca în Danemarca, în care din șapte servicii secrete rămân două, 1 civil și 1 militar. Cu această ocazie le reorganizăm, le reluăm sub control, le publicăm cheltuielile.