• „Trebuie să creăm un partid, care face un alt buget pe care să îl discutăm. Profesorii pot să se adune să facă un partid al Meritului”
  • „Vă rog, faceți Partidul Meritului, și începeți invers decât partidele acestea. Partidele pe care românii le aduc la guvernare n-au făcut viața lor un buget, niciodată. Când va apărea un partid în România care să vină cu un buget complet restructurat?”
  • „În Finlanda, care stă cel mai bine la Educație, se plătește impozit până la 60%. Noi am optat pentru un model specific est european. (…) Dar dacă vrem servicii de nivel social democrat, trebuie să avem și niște taxe social democrate”
  • „României îi lipsește alternativa”
  • „Iohannis va rămâne în istorie ca un președinte fără însușiri. Problema lui Iohannis este cine nu este. Iohannis a ales să joace rolul șters nu numai în materie de fapte, ci și în privința valorilor”
  • „Doamna Iohannis are personalitate, față de dl. Iohannis care n-are însușiri. Doamna Iohannis vrea să iasă în evidență cu ținute care nu sunt de bun gust, prea stridente pentru rolul ei”
  • „Ar trebui să facem ca-n America Latină, președinții să aibă un singur mandat. În al doilea mandat, președintele devine un latifundiar, care patrimonializează avantajele funcții publice”
  • „Sper ca Ucraina să creeze un moment favorabil prin această contraofensivă. Ucraina n-are cum să creeze nicio reușită totală, nicio victorie totală. Momentul trebuie speculat de Occident pentru o negociere rațională”

„Iohannis va rămâne în istorie ca un președinte fără însușiri. Problema lui Iohannis este cine nu este. Iohannis a ales să joace rolul șters nu numai în materie de fapte, ci și în privința valorilor. Ionannis a certat PSD că s-a coalizat cu maghiarii și a patronat chiar el o coaliție cu maghiarii. Iohannis n-a spus care e părerea lui despre religia în școala seculară. Ca profesor, era important să arăți ce valori ai. Profesorii fac reproșuri că Iohannis nu s-a pronunțat în materie de educație. Doamna Iohannis are personalitate, față de dl. Iohannis care n-are însușiri. Doamna Iohannis vrea să iasă în evidență cu ținute care nu sunt de bun gust, prea stridente pentru rolul ei. Doamna Iohannis este la limita conflictului de interese, să promovezi firme de bijuterii cât timp soțul tău este în funcție publică. Iohannis nu are un consilier bun în materie de integritate publică. Familia Iohannis nu stă pe niște ilegalități majore, nu cred că vom avea dezvăluiri. Sunt niște oameni care vor să trăiască pe scara de sus, sunt niște parveniți. Nu cred că ce-a făcut Iohannis va rămâne în istorie, ci va rămâne vidul enorm. Iohannis a fost sprijinit de diasporă, unde sunt un număr enorm de oameni educați. Eu nu l-am sprijinit pe Iohannis ca pe Traian Băsescu. L-am sprijinit pentru primul său mandat. Ar trebui să facem ca-n America Latină, președinții să aibă un singur mandat. În al doilea mandat, președintele devine un latifundiar, care patrimonializează avantajele funcții publice. Iohannis putea să regândească educația din temelii. Nu-mi place faptul că există atâtea greve în România deodată. În legea Educației vin cele mai mari alocări din PNRR, vin bani de investiții. În timpul discuției despre gaura neagră apar brusc o mulțime de revendicări salariale. Absolut toate aceste categorii au dreptate să facă scandal, toate vorbesc de sectoare subinvestite. Te întrebi: țara aceasta este un spital de nebuni? Impresia mea este că nu se va reuși nimic pentru că nu este niciun fel de coordonare. În ziua în care trebuie să aibă loc rotativa guvernamentală poți sai o grevă generală în educație? Nimeni nu le-a spus că în ziua malului eveniment politic, știrile se vor duce în altă parte? Haosul acesta nu îl înțeleg, Iohannis a fost un președinte extraordinar de slab. Iohannis a dat importanță serviciilor secrete, dar e slab pregătit pentru ce se poate întâmpla. Cine este interesat de bani, are unde să se ducă acum în UE”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Alina Mungiu Pippidi a analizat în emisiune și revendicările dascălilor pe actualul cadru bugetar:

„Președintele este nul. Nulitatea stă în incapacitatea de a transmite încredere oamenilor că lucrurile se pot rezolva. Educației îi trebuie un nou cadru bugetar realist. Sper că România o să reușească să ia banii din PNRR. Masterminds pe legea salarizării au fost domnii Dragnea și Vâlcov. Cota unică s-a redus la suma de 10% care este ridicolă. În orice țară poți să plătești prin buget atât cât încasezi. În Finlanda, care stă cel mai bine la educație, se plătește impozit până la 60%. Noi am optat pentru un model specific est european. În Estonia, modelul pe care l-am adoptat noi, cota unică este de 20%. Ai o Educație mult mai redusă, încurajezi oamenii să se ducă în sistemul privat de educație. Noi nu ne putem hotărî între cele două sisteme. Nu vrem taxe mai mari, dar vrem servicii publice la nivel finlandez. Dacă vrem servicii de nivel social democrat, trebuie să avem și niște taxe social democrate. După Revoluție, economia a decolat, s-a creat o mare clasă mijlocie. Oricât ar crește costul benzinei, este o nebunie pe șoselele din România. Oamenilor li s-au dublat veniturile de când am intrat în UE. Acum însă populismul a triumfat, avem numai partide populiste. Partidele spun că putem cheltui oricât din banii publici și nu e nevoie să încasăm nimic. Avem un Fisc care a fost și a rămas anelfabet, este incapabil să administreze o taxă complicată. Solidaritatea este că cel care câștigă mult plătește mai mult pentru cei care câștigă mai puțin. Bugetele noastre se discută cu Comisia Europeană. Anul trecut au mințit CE? Sunt 2 posibilități: ori mint și ei, ca grecii, ori este o eroare. Bugetul nostru nu e sustenabil: ne împrumutăm să plătim pensii. Bugetul nu este sustenabil fiscal la o cotă unică de 10%. Alegerile viitoare ar trebui să se poarte despre ce impozite sunt crescute pentru calitatea serviciilor publice. Nu înțeleg de ce nu există niciun partid care să vină cu un plan pentru Educație. Problema cea mai mare a Educației este în rural. România, în acest moment, este pe vârful inegalității în Europa. Fără o cotă progresivă se vor accentua aceste inegalități. Noi trebuie să ajutăm școlile care rămân în urmă”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Politologul Alina Mungiu Pippidi a vorbit în OFF/OnTheRecord și despre rocada din fruntea Guvernului României:

„Politicienii au ridicat foarte mult așteptările oamenilor. Stânga a promis salarii, dreapta a promis calitatea serviciilor ca-n Occident. Am o părere bună despre liderii sindicali, dar ei știu că ceea ce cer nu există. Sfatul meu este să nu destabilizeze în mod inutil ceea ce este al nostru, al tuturor. Dacă destabilizezi examenele naționale, nu îl destabilizezi pe Iohannis, puțin îi pasă. Iohannis speră la o funcție europeană. Îi pasă de golf, nu că nu se duc copiii la școală.  Soluția sustenabilă nu este să dăm țara peste cap pentru 1000 de lei. Trebuie să creăm un partid, care face un alt buget pe care îl discutăm. Profesorii pot să se adune să facă un partid al Meritului. Dacă iei banii din pensiile speciale, o să facă judecătorii grevă. Fără creșterea surselor de venit nu se pot satisface niciunele din aceste revendicări. Clasa noastră mijlocie este extraordinar de consumatoare, nu e inovatoare sau antreprenorială. Orașul este plin de oameni care stau în apartamente mizerabile de bloc, dar își parchează ultimul timp din Mercedes în față. Nu este sustenabil statul pe care ne dorim să-l avem dacă nu plătim mai multe impozite. Impozitele mai mare trebuie plătite de cine are mai mulți bani. Liberalii nu pot să susțin cota progresivă, nu-i mai votează nimeni. Nimeni în Germania nu mă crede când spun cât se plătește în România taxă. Sugerez greviștilor să-și caute un nou partid. Vă rog, faceți Partidul Meritului, și începeți invers decât partidele acestea. Partidele pe care românii le aduc la guvernare n-au făcut viața lor un buget, niciodată. Când va apărea un partid în România care să vină cu un buget complet restructurat? Electoratul se va duce furibund și va vota cu partide extremiste la alegerile europarlamentare. La alegerile legislative, electoratul român va da înapoi, nu va mai vota AUR.

O să risipim anul electoral, în loc să găsim oameni care să vină cu o alternativă adevărată. Nu suntem prizonierii coaliție de guvernare. Pun biroul meu la dispoziție, celor care vor să discute despre cum redesenăm un buget rațional pentru România. În Australia există o comisie parlamentară care verifică dacă bugetele sunt realiste. (…) Propun Partidul Meritului și Pactul de Sustenabilitate bugetară. Nu pot să pun în discuție un contract care a fost semnat. Contractul de coaliție a fost un contract pentru stabilitatea României, o idee foarte bună. Un contract semnat trebuie respectat, nu trebuie să mai pui problema oportunității lui. Noi nu încălcăm contractele, suntem în Uniunea Europeană. Opoziția s-a mutat în zona sindicală, și mai este o opoziție populistă de dreapta – USR și AUR. Coaliția de guvernare ar trebui să găsească soluții, are suficient sprijin electoral. Este o greșeală să spui că oamenilor nu poți să le explici. Pe toți ăia performanți din toate partidele i-am băgat la închisoare. Generațiile care erau mai bune în politică au fost extraordinar de corupte. Partidele nu au capacitate de reînnoire și de recrutare, au rămas bodyguarzii și șoferii. Klaus Iohannis are o mână foarte proastă, nu îi plac oamenii performanți. Sunt în PNL oameni mai bun decât cei din fruntea PNL, dar n-au șanse. E mult mai ușor acum în România să faci un partid. Trebuie să încercăm să stimulăm să apară partide, să-i împingem pe cei care au capacitatea să facă asta. Politica în România este foarte controlată, sunt îngrozitor de multe servicii secrete. Oamenii știu să recunoască o alternativă mai bună de una mai proastă. României îi lipsește alternativa. Cantitatea de pierde vară care intră în fiecare antrepriză politică este absolut înfiorătoare. Trebuie un nucleu de oameni competenți. Profesorii au educație. În loc să cerem de la cineva, haide să găsim soluții”.

Cât despre mult așteptata contraofensivă ucraineană, Alina Mungiu Pippidi consideră că mișcarea ar trebui să genereze un „moment favorabil” pentru Ucraina, astfel încât după acest moment să înceapă negocierile de pace:

„Nu știu ce înseamnă ca Ucraina să reușească. Problema este unde va fi granița între Europa și Rusia și ce fel de graniță va fi. Cu cât Rusia pierde mai mult, cu atât Rusia va avea mai mult revendicat data viitoare. Sper ca Ucraina să creeze un moment favorabil prin această contraofensivă. Ucraina n-are cum să creeze nicio reușită totală, nicio victorie totală. Momentul trebuie speculat de Occident pentru o negociere rațională. Fiecare lună aduce costuri umane și materiale în plus, fără să ne apropie de o rezolvare finală și definitivă. Să ținem pumnii ca la sfârșitul verii să spunem: gata, la masa negocierilor”.