• Oficiali ai Departamentului de Justiție au efectuat vineri o percheziție la locuința lui Joe Biden din Wilmington, Delaware.
  • Avocatul personal al lui Biden a precizat într-o declarație că au fost găsite „șase obiecte” cu marcaje clasificate.
  • Documente clasificate au fost găsite anterior în locuința lui Biden și în think tank-ul Penn Biden Center.

Oficialii Departamentului de Justiție au găsit un alt set de documente clasificate în locuința președintelui Joe Biden din Wilmington, Delaware, după ce au efectuat o percheziție vineri, potrivit unei declarații a avocatului personal al lui Biden, Bob Bauer, scrie Insider.

Ieri, Departamentul de Justiție a finalizat o percheziție amănunțită a tuturor materialelor din locuința din Wilmington a președintelui”, a declarat Bauer în comunicat. A început la aproximativ 9:45 a.m. și s-a încheiat în jurul orei 22:30 și a acoperit toate spațiile de lucru, de locuit și de depozitare din casă”.

O declarație a consilierului special al lui Biden, Richard Sauber, a declarat că Biden și prima doamnă nu au fost prezenți în timpul percheziției. Unele dintre obiectele care au fost confiscate din locuința din Wilmington datează din perioada în care Biden a fost membru al Senatului și vicepreședinte, a scris Bauer. De asemenea, au fost ridicate pentru a fi examinate de către Departamentul de Justiție notițe scrise de mână personal din timpul mandatului de vicepreședinte al lui Biden.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un set de documente clasificate a fost găsit anterior la locuința lui Biden din Delaware și la grupul de reflecție al președintelui de la Washington, Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. Avocații lui Biden au descoperit pentru prima dată ceea ce a fost descris ca fiind un număr mic” de documente clasificate pe 2 noiembrie, în timp ce evacuau spațiul de birouri pe care președintele l-a folosit periodic la think tank între 2017 și începutul campaniei sale prezidențiale din 2020.

Descoperirea l-a determinat pe procurorul general Merrick Garland să îl numească pe procurorul general al SUA John Lausch, numit de Trump, pentru a efectua o primă investigație. Avocații personali ai președintelui i-au dezvăluit ulterior lui Lausch că au găsit un al doilea set de documente clasificate în garajul locuinței din Wilmington a lui Biden, la 20 decembrie. Alte cinci pagini de informații clasificate aveau să fie găsite ulterior, de asemenea, într-o cameră de depozitare de lângă garaj, în ianuarie.

Niciuna dintre cele două descoperiri inițiale nu a fost dezvăluită publicului până la 9 ianuarie, când CBS News a raportat existența documentelor la Biden Penn Center, iar Sauber a recunoscut acest lucru într-o declarație. De atunci, administrația Biden a primit critici pentru alegerea sa de a ascunde publicului informații despre descoperiri timp de peste două luni, în special din partea liderilor republicani care au trebuit să apere descoperirea a mii de pagini de documente oficiale ale Casei Albe din complexul Mar-a-Lago al lui Donald Trump.

Trump, care se confruntă cu o investigație separată a Departamentului de Justiție pentru gestionarea unor documente clasificate, pusese sub semnul întrebării când va face FBI-ul un raid” la domiciliul lui Biden. Echipa lui Biden a ținut să distingă cazul lui Trump de cel al președintelui.

În timp ce FBI a executat un mandat de percheziție la complexul Mar-a-Lago al lui Trump în luna august, după ce Arhivele Naționale au petrecut mai mult de un an solicitând returnarea a sute de documente clasificate și sensibile, Sauber a spus într-o declarație anterioară că avocații personali ai președintelui au cooperat pe deplin cu agenția arhivelor și cu Departamentul de Justiție.

De îndată ce avocații săi și-au dat seama că aceste documente se aflau acolo, au făcut ceea ce trebuia”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, la 11 ianuarie. „Și au predat documentele arhivarului”. Bauer a mai spus în declarație că Biden a oferit în mod voluntar acces prompt la locuința sa” pentru ca Departamentul de Justiție să desfășoare o anchetă.