• E.S. Laurence Auer: „De fiecare dată când avem șase luni de discuții despre pandemie, rămânem în urmă cu privire la altceva. Nu este vorba că Franța dorește să amâne Schengen în timpul președinției sale.”
  • E.S. Laurence Auer: „Consider că domeniul securității este un domeniu extrem de important în societățile noastre de astăzi.”
  • E.S. Laurence Auer: „Eu spun mereu, cooperarea polițienească și de securitate este prima cooperare dintre Franța și România din punct de vedere istoric.”
  • E.S. Laurence Auer, despre busola strategică: „Cred că este despre a pune capăt o dată pentru totdeauna tuturor zvonurilor despre faptul că UE ar dori să înlocuiască NATO sau că NATO ar fi mai puțin important decât UE.”

Invitată în emisiunea InSecuritate, E.S. Laurence Auer a vorbit despre busola strategică a Uniunii Europene, dar și despre relațiile româno-franceze, începând de la cele de securitate și cooperare polițienească până la cele culturale. Ce spune E.S. Laurence Auer, despre aderarea României în Schengen?

E.S. Laurence Auer: „Busola este despre direcția în care vrem să mergem!”

Care sunt rolurile și misiunile statelor membre ale Uniunii Europene în acest context al busolei strategice? Există loc pentru NATO în busola strategică? Este busola strategică a UE, un instrument sau este o idee?

„Este un document care trebuie pregătit de Serviciul european pentru acțiune externă, care trebuie prezentat statelor membre pentru dezbatere și, dacă este posibil, pentru aprobare la Consiliul European din martie 2022, aș spune. Este un document care este foarte important, deoarece este prima dată când vom face o reflecție a ansamblului… busola este despre direcția în care vrem să mergem, cum vrem să procedăm și mai ales cred că este despre a pune capăt o dată pentru totdeauna tuturor zvonurilor despre faptul că Uniunea Europeană ar dori să înlocuiască NATO sau că NATO ar fi mai puțin important decât Uniunea Europeană.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Va fi exact despre documente între busola strategică și un document care va defini teme importante pentru Europa, precum securitatea cibernetică, dar și zonele geografice, și de a vedea că există complementaritate și chiar poate consolida apărarea în cadrul NATO. Este un document pe care nu l-am văzut încă, astfel încât să nu pot vorbi despre el, dar știu că va fi de mare interes pentru Franța și România. De la prima discuție care a avut după pandemie în Consiliul de Miniștri al Apărării al NATO și al Uniunii Europene, cele două țări au spus cât de interesate sunt să se gândească la asta împreună. Desigur, Franța va dori să pună acolo relația sa cu restul lumii.

Vom vedea că participarea, de exemplu, la operațiunea din Mali, Takuba, MINUSMA, securizarea zonelor de conflict vor face parte din busola strategică. Acesta nu este neapărat rolul NATO. NATO este o relație care este între parteneri, între aliați, cum se spune, și care prevede o apărare reciprocă. În timp ce Uniunea Europeană, de fapt, va defini mai degrabă cursuri de acțiune cu un domeniu de securitate care este puțin diferit de un domeniu clasic al apărării, deoarece în accepțiunea pe care o avem asupra busolei strategice includem riscuri care sunt riscuri pe care le-am menționat, de exemplu, securitatea cibernetică.

Armatele, polițiile, serviciile de informații franco-române au o relație solidă, foarte puternică. Unde putem vedea dividendele acestor relații? Pot fi în domeniul diplomației, al politicii? Schengen, poate?

„Da, eu spun mereu, cooperarea polițienească și de securitate este prima cooperare dintre Franța și România din punct de vedere istoric. Deci, trece prin misiuni comune de anchetă, trece prin schimburi de informații, în permanență, inclusiv pe probleme de apărare și de securitate, trece prin serviciile de informații, trece prin magistrați. Prin urmare, acest ansamblu de securitate este finalmente unul dintre pilonii prieteniei noastre, ai parteneriatului nostru strategic. Am dezvoltat acțiuni comune, am dezvoltat schimburi cu ofițeri de legătură ai misiunilor de poliție din fiecare dintre țări și, într-adevăr, acest lucru consolidează componenta Schengen.

Știți că astăzi Schengen se află într-un proces de reflecție pentru reconsolidarea frontierelor externe și chestiunea se pune în mod legitim, întrucât au trecut zece ani de când România este pregătită din punct de vedere tehnic, în așa fel încât vom face ca țara să intre în Schengen. Prin urmare, aș spune că, în ceea ce privește partea franceză, are loc un proces de reflecție, pentru a gândi simultan consolidarea Schengen și punerea în aplicare a extinderii. Cred că a fost o schimbare semantică importantă care a fost prezentată de secretarul de stat Clément Beaune în timpul vizitei sale la nivel de ministru, în 14 septembrie și pe această bază vom construi pregătirea reformei Schengen, care nu este încă pe masă.

Vă reamintesc că, de fiecare dată când avem șase luni de discuții despre pandemie, rămânem în urmă cu privire la altceva și deci nu este vorba că Franța dorește să amâne Schengen în timpul președinției sale, ci că avem nevoie de această discuție care a fost, cred, relativ consensuală”, explică E.S. Laurence Auer.

E.S. Laurence Auer, despre importanța relațiilor culturale dintre România și Franța: „Aș spune că avem o șansă mare în această țară… vedeți, să fiu primită de un jurnalist francofon pentru a mă putea exprima în franceză”

,,Foarte multă importanță, foarte multe resurse, o mulțime de acțiuni de cooperare pentru a menține acest bazin extraordinar de parteneriat, de admirație reciprocă, de prietenie, de schimburi, fie că vorbim despre lumea filmului … chiar anul acesta un român a prezidat săptămâna criticii de la Cannes. Este singurul festival de film de la Cannes care are loc la București. Dar, avem și un Goncourt român, de asemenea.

Totodată, există o proximitate foarte mare în materie muzicală, pe care am văzut odată cu numirea noului director artistic al festivalului Enescu, care este un dirijor român. Deci, avem o proximitate care de fiecare dată trebuie să…ca într-o relație de cuplu, este o iubire care are mereu nevoie de dovezi și, în fiecare zi, o echipă care este la ambasadă, la Institutul Francez din România, lucrează la cooperare. Aș spune că avem o șansă mare în această țară … vedeți, să fiu primită de un jurnalist francofon pentru a mă putea exprima în franceză… Vă mulțumesc foarte mult, mulțumesc României, românilor pentru că au iubit limba franceză, cultura franceză și sunteți întotdeauna foarte bineveniți pe acest teren, alături de mine.”

E.S. Laurence Auer: „Aș dori să vă felicit pentru că faceți o emisiune de calitate și pentru că, într-o lume de știri false, este foarte important”

„Da, cred că programul dumneavoastră InSecuritate este un program excelent, pentru că astăzi apar o mulțime de întrebări în ceea ce privește securitatea, inclusiv securitatea cetățenilor într-un mediu incert și mi se pare că formula aceasta a dumneavoastră corespunde bine și noului domeniu al diplomației. Sunt diplomat și m-am ocupat foarte mult de problemele de apărare. Consider că domeniul securității este un domeniu extrem de important în societățile noastre de astăzi. Și, în final, aș dori să vă felicit pentru că faceți o emisiune de calitate și pentru că este ceva care, într-o lume de știri false, este foarte important, așa că vă mulțumesc foarte mult”, conchide E.S. Laurence Auer ambasadoarea Franței în România.