• Ambasadorul Rusiei în Bulgaria a calificat drept „o mișcare fără precedent și absolut neprietenoasă” decizia guvernului bulgar de a expulza personalul ambasadei ruse.
  • Moscova ia în considerare ruperea relațiilor diplomatice cu Bulgaria din cauza scandalului cu expulzarea a 70 de diplomați și oficiali ruși”, a declarat Eleonora Mitrofanova.
  • Ea a spus că SUA și Marea Britanie sunt la comandă în Bulgaria și sunt responsabile pentru expulzare.

Încă de ieri, ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Mitrofanova, a calificat drept o mișcare fără precedent și absolut neprietenoasă” decizia guvernului bulgar de a expulza personalul ambasadei ruse.

Moscova ia în considerare ruperea relațiilor diplomatice cu Bulgaria din cauza scandalului cu expulzarea a 70 de diplomați și oficiali ruși”, a declarat pentru BNT ambasadorul Federației Ruse, Eleonora Mitrofanova.

Mitrofanova a mai spus atunci că ambasada rusă de la Sofia va organiza recrutarea de personal nou pentru a-i înlocui pe cei expulzați, precizând că vor fi numiți 23 de diplomați și 25 de asistenți tehnici. Potrivit acesteia, pentru o perioadă de timp va fi dificil să lucrezi, în special în consulate”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în această țară a fost încărcată și o informare extraordinară a ambasadoarei Mitrofanova, în care aceasta a explicat cum și când i-au fost înmânate notele verbale.

Declararea pur și simplu a unei persona non grata cu totul ca listă este fără precedent și ceva nou în practica diplomatică. Desigur, nu este complet nou, deoarece, din câte știu, acest lucru s-a mai făcut în Slovacia și în Republica Cehă. Acum se joacă jocul fără reguli. Acțiunea în acest mod nu ar trebui să facă trimitere la Convenția de la Viena, care nu prevede astfel de acțiuni. Desigur, acesta este cel puțin un pas neprietenos fără precedent care, din păcate, dăunează relațiilor diplomatice de lungă durată, prieteniei dintre țările noastre. Folosesc în mod special cuvântul țări deoarece știu ce simt bulgarii față de Rusia, știu despre rădăcinile profunde care ne leagă, care, oricât de mult ați încerca, sunt imposibil de distrus. Aș dori chiar să vă reamintesc faptul că în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (sau al Doilea Război Mondial) Ambasada Uniunii Sovietice a fost pe deplin operațională aici, în Bulgaria, la fel cum a fost pe deplin operațională Ambasada Bulgariei în Uniunea Sovietică. Nimeni nu a expulzat bucătari și nimeni nu a expulzat miniștri plenipotențiari”, a declarat Eleonora Mitrofanova.