Ambasadorul SUA condamnă politica externă a Ungariei și problemele legate de democrație

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat că problemele legate de democrație și politica externă ale guvernului ungar nu mai pot fi ignorate, subliniind că a sosit momentul pentru o „socoteală” în relațiile cu Occidentul, scrie The Guardian.

De la preluarea puterii în urmă cu 14 ani, premierul Viktor Orban a consolidat controlul asupra politicii și economiei în Ungaria, favorizând un cerc restrâns de aliați și menținând relații strânse cu Rusia și China. Îngrijorările internaționale cu privire la limitarea libertăților presei și a societății civile au crescut în ultimele luni, punând sub semnul întrebării poziția Ungariei ca membru al UE și NATO.

Pressman a criticat politica ambiguă a Ungariei în fața conflictului ruso-ucrainean și relația sa cu Occidentul, calificând drept „ipocrizie” faptul că Ungaria menține legături strânse cu Rusia, în ciuda istoriei sale de oprimare din partea Moscovei.

Ambasadorul a subliniat, de asemenea, impactul negativ asupra democrației interne, evidențiind controlul guvernului asupra mass-media și presiunile asupra societății civile, ceea ce a creat un climat de teamă și a favorizat corupția.

Cu toate acestea, premierul Orbán rămâne optimist cu privire la o schimbare în politica SUA, mizând pe o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, un lider pe care l-a susținut deschis. Trump a elogiat în mod repetat stilul autoritar al lui Orbán, iar liderul maghiar a sugerat că o astfel de administrație i-ar oferi mai multă libertate în relațiile internaționale, fără critici din partea Washingtonului.

Într-un ultim avertisment, Pressman a declarat că relațiile dintre SUA și Ungaria nu pot fi reduse la o alianță între lideri politici și că nesocotirea valorilor democratice va avea consecințe pe termen lung.

Exit mobile version