• BBC a publicat un articol pe tema amenzilor date în România în timpul stării de urgență
  • În Marea Britanie s-au dat doar câteva mii de amenzi pentru nerespectarea măsurilor e izolare
  • Amenda maximă în Regat e echivalentul a 330 de lei

Dacă ți se pare că amenzile date românilor care nu respectă regulile impuse în timpul stării de urgență sunt foarte multe și foarte consistente, nu ești singurul. BBC a făcut un material pe tema asta și a remarcat că sancțiunile date în doar o lună, sunt egale cu suma pe care România a încasat-o din impozitul pe profit, în luna februarie – 69 de milioane de lire sterline, adică 78 de milioane de euro.

Britanicii au aflat inclusiv știrea care a făcut vâlvă pe facebook în weekend: că primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost amendat pentru o plimbare cu bicicleta în parc.

BBC are o opinie interesantă despre avalanșa de amenzi de la noi: “România are o populație de 20 de milioane de oameni și unul dintre cele mai prost finanțate sisteme de sănătate din Europa. Deci amenzile sunt considerate o metodă de a preveni supraaglomerarea spitalelor”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Sunt însă țări din UE unde s-au dat mai multe amenzi decât la noi. În Franța sunt peste 800.000, iar în Spania aproximativ o jumătate de milion. Probabil englezii sunt uimiți pentru că la ei s-au dat cam 3.500 și nici astea foarte consistente – între 30 de lire sterline (165 de lei) și 60 de lire sterline (330 de lei). În România, amenzile pornesc de la 2.000 de lei și merg până la 20.000 de lei.