• Ron Wyden spune ca reformele din Portland amenință democrația.
  • Senatorul Jeff Merkley deplânge „asaltul în stil militar“.
  • Fostul șef al Biroului de Imigrări și executare vamală: „Trump folosește agențiile guvernamentale în scopuri personale“.

America „e la un pas de legea marțială“ pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie, avertizează un senator din Oregon americanii, în timp ce popularitatea lui Donald Trump e în cădere liberă în urma protestelor din Portland, cel mai mare oraș al statului, scrie The Guardian.

Democratul Ron Wyden spune că tactica autoritară folosită de guvernul federal în Portland și alte orașe reprezintă o amenințare „enormă“ la adresa democrației, în timp ce colegul său, senatorul Jeff Merkley, a descris-o drept un „asalt în stil militar, dar puțin stilizat”.

Agenții de pază independenți ai departamentelor americane de justiție și securitate internă au spus joi că au început anchete cu privire la utilizarea forței de către agenții federali din Portland, unde ofițeri neidentificați cu echipament de camuflaj au luat câțiva manifestanți de pe străzi și i-au aruncat în vehicule civile.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Trump își concentrează campania pe ordine și siguranță publică, dar în detrimental libertăților civile?

Trump a anunțat săptamâna aceasta ca va intensifica numărul forțelor de ordine federale din Chicago și Albuquerque, cum s-a întâmplat deja în Kansas City. Această acțiune a adus multe suspiciuni, printre care că  președintele își concentrează campania pe ordine și siguranță publică, dar în detrimental libertăților civile.

Desfășurarea de forțe din Portland, cunoscută ca Operațiunea Diligent Valor, a implicat 114 ofițeri din Departamentul de securitate internă al Statelor Unite și  Serviciul Mareșalilor Statelor Unite, potrivit documentelor prezentate curții. Oficialii locali spun că abordarea lor cu armament „greu“, ca lacrimogenele și grenadele de tip flash, nu a făcut decât să amplifice protestele împotriva brutalității polițiștilor și a nedreptăților rasiale. Operațiunea Legenda, condusă de Departamentul de Justiție, implică peste 200 de agenți în Kansas City și Chicago și 35 în Albuquerque. Ținta sunt crimele violente.