• Alegerile vor avea loc pe 3 noiembrie.
  • Sondajele arată că americanii se așteaptă la tensiuni după alegeri.
  • Facebook s-a pregătit pentru alegeri.

Au mai rămas două zile până la alegerile din Statele Unite. În așteptarea rezultatului, tensiunea crește. Rezultatul votului ar putea duce la escaladarea tensiunii. Iulian Chifu, expert în politică externă, a vorbit despre ca după aflarea rezultatului să aibă loc mișcări de stradă în teritoriul american.

„Cred că vom avea un trasfer normal al puterii. Avem toate semnele că cele două campanii și administrația prezidențială deja au contactele, sunt pregătite pentru acest transfer de putere. În consecință, nu mă aștept la mari manifestații de stradă. Intră în discuție o asemenea situație în condițiile în care ar fi puse la îndoială voturile cetățenilor americani, cele prin poștă, dacă ar fi fost anulate sau desconsiderate. Deja Curtea Supremă de Justiție deja s-a pronunțat în două cazuri. E puțin probabil ca în cele care vor urma să existe schimbări majore și votul americanilor să nu fie luat în calcul sau să se oprească numărătoarea la un anumit moment la câteva zile după depunerea lor. Este vorba de acele foarte multe voturi, de cele 92 de milioane erau ultima oară, prin poștă, respctiv direct”, a opinat Iulian Chifu.

A fost această campanie electrorală una dintre cele mai tensionate din istoria Statelor Unite?

Iulian Chifu: „Nu aș putea să spun acest lucru, a fost una normală. Da, evident, cele două partide mari își apără șansele, cei doi candidați s-au confruntat. Am avut foarte puține momente cu acele mitinguri majore, mai mult din partea lui Trump, cu o oarecare mică măsură din partea lui Biden”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Donald Trump a acuzat Germania că vrea să piardă alegerile

„Da, există asemenea poziții. Trebuie gândite în termeni electorali. Am avut și China care ar fi dorit ca Trump să piardă alegerile, am avut și luări de poziție din partea democrată, pentru că ele sunt echilibrate, până la urmă există grupuri care joacă și acest rol, acuzațiile fiind la adresa lui Donald Trump, că dacă el câștigă va negocia cu Rusia orice. Sau că în sițuația relației cu China ar avea conturi și interese inclusiv în această dimensiune. Sunt, încă o dată, poziții de campanie pe care trebuie să le luăm ca atare. Indiferent de cel care va ocupa funcția la Casă Albă, SUA va fi în continuare un partener strategic pentru România și relația dintre aceste două state e constantă, e coerentă, e continuă, indiferent de rezultatul acestor alegeri”, a conchis Iulian Chifu.