• Bogdan Teodorescu: „Pe această lentoare a comunicării Occidentului, rușii au dovedit, de la un moment dat încolo, o extrem de mare inventivitate”
  • Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o reconfigurare a unei realități de securitate și crearea precedentului în care Moscova poate dicta unei sociații de țări care nu au nicio legătură cu ea ce să facă” 
  • Bogdan Teodorescu: „Putem spune că Rusia a intuit că adversarul tradițional NATO este într-o poziție mai slabă”
  • Bogdan Teodorescu: „Rusia își cere poziția, într-o formă sau alta, de actor major, nu de actor regional” 

Invitat în emisiunea InSecuritate, analistul Bogdan Teodorescu face o radiografie a bătăliei care se desfășoară în ultima perioadă de pe scena politică internațională. Tensiuni. Mize grele. Jocuri de putere. Strategii. Dușmani tradiționali și prietenii setate și resetate de dragului interesului.

Așadar, ce vrea Rusia să ne dea de înțeles? Ce critică Vestul în raport cu Estul? Și-a făcut Rusia drum printre lentoarea Occidentului și intuind momentul de slăbiciune al NATO?

Care sunt discursurile cu care fiecare încearcă să câștige inimile și mințile noastre? Cu ce ne alegem noi, la finalul zilei?

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Bogdan Teodorescu: „Vom vedea în următorii ani că vor reînvia rușii!”

Între timp, lucrurile s-au schimbat. Axa nu mai este una neapărat ideologică cu toate că avem, pe de-o parte, China comunist-capitalistă și America democrat-capitalistă și iată apare din nou Rusia. Rusia, care, după 1990, a cunoscut o perioadă de acută decădere, de pierdere teritorială, de populație. (…) Vom vedea în următorii ani că vor reînvia rușii. Pe această bipolaritate sino-americană, Rusia își cere poziția într-o formă sau alta de actor major, nu de actor regional.” 

 Bogdan Teodorescu: „Rușii spun că, de fapt, ei sunt victimele și răul este imperialismul american”

Rusia nu s-a luptat să prezinte cât de bună este ea, ci să explice atât cetățenilor ruși, cât și multora dintre cetățenii europeni cât de răi sunt ceilalți. Deci, pornind de la acest lucru, ceea ce vedem noi acum din perspectiva luptei de imagine, este că fiecare tabără încearcă să definească răul în partea cealaltă.

Rușii spun că, de fapt, ei sunt victimele și răul este „imperialismul” american, lipit de „nazismul” ucrainean. Occidentul spune, din contră, că rușii încearcă să invadeze o țară independentă, încearcă să pună în pericol structurile de securitate, în numele a unui ce greu de definit.”

Bogdan Teodorescu: „Problema este că, pentru Putin, nu este clar cine este Estul, până unde se întinde Estul”

„Pentru că, la un moment dat, era clar. Estul se întindea până la Berlin. În acest moment, lucrurile s-au modificat și e un lucru greu de digerat și greu de asimilat. (…) Problema este simplă. Putin vrea din nou să aibă un cuvânt de spus în acest sens. Poate nu cum a avut până acuma, dar un cuvânt de spus. Ideea: măi, scoateți-vă trupele alea de acolo și eu sunt mulțumit! Ori această problemă pe care el o ridică, indică, de fapt,  nevoia majoră a puterii de la Moscova de a redeveni o superputere, nu doar un actor semnificativ, dar atâta.”