• Moldova alege cine îi va fi președinte pentru următorii patru ani
  • Turul doi se joacă între Igor Donon și Maia Sandu
  • Iulian Chifu, analist politic, explică unde vor merge celorlalți candidați

Moldova alege cine îi va fi președinte pentru următorii patru ani. Rezultatele scrutinului indică faptul că Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta în turul 2.

Unde vor merge procentele celorlalți candidați ne explică analistul politic Iulian Chifu.

Rezultatul este surprinzător, dar alegerile nu s-au terminat. Mai sunt două sătămâni de campanie și, mai ales, există un tur doi unde lucrurile nu s-au jucat. În ceea ce privesc candidații, despre care vorbeați Renato Usatîi a fost constant în declarațiile sale anti-Dodon, deci e posibil ca în mare măsură ca votanții săi, care sunt și ei de stânga, mai degrabă pro-ruși să meargă, în primul rând împotriva lui Dodon, dacă nu pentru Maia Sandu, dar pentru Maia Sandu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În ceea ce privesc votanții Violetei Ivanov, partidul Șor este un partid pro-rus și aici va exista o împărțire a voturilor între cei doi candidați. De aceea spuneam miza rămâne, nu s-au terminat alegerile și concentrare mai departe, eventual un front anti-Dodon ar putea să joace un rol important.”, a explicat Iulian Chifu.

În ceea ce privește prezența la vot din acest an, analistul politic Iulian Chifu ne reamintește că este una mai mică decât în urmă cu patru ani.

Avem aproape un vârf în ceea ce privesc votanții din stânga Nistrului. În turul unu, acum patru ani, erau doar șapte, opt mii la vot 16 mii în turul doi. De data aceasta ne apropiem de prezența de 15-16 mii în turul întâi. Ceea ce înseamnă că o mobilizare este posibilă, mai ales că în stânga Nistrului se petrec, de cele mai multe ori, coordonat cu bani pe voturi, oameni aduși cu autocarele, cum s-a întâmplat și ieri.

În diaspora este o mobilizare importantă, 135 de mii parcă era ultimul număr, votul a continuat până dimineața. De aceea lipsesc cinci secții de votare cu rezultatele lor, diaspora votând în mod substanțial în favoarea Maiei Sandu, în favoarea candidaților pro-europeni.”, a mai adăugat acesta.