• Specialiștii vorbesc despre efectele distrugerii barajului de la Nova Kakhovka.
  • Sudul țării și Crimeea se vor deșertifica, chiar de anul viitor.
  • Până la 800 de tone de petrol ar putea ajunge în Marea Neagră.

Specialiștii sunt de părere că distrugerea barajului de la Nova Kakhovka și deversarea unuia dintre cele mai mari rezervoare din Europa va avea efecte devastatoare asupra întregului continent european. Zeci de mii de oameni au fost evacuați, iar malurile Niprului au fost inundate, scrie BBC. Efectele mai mari și mai grave vor putea fi evaluate în zilele următoare.

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Andrij Melnik, a numit spargerea barajului Nova Kakhovka „cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl”. „Acum știm că între 600 și 800 de tone de petrol au fost eliberate în apă. Această scurgere de petrol va fi în derivă pe râul Nipru și sunt sigur că va ajunge în Marea Neagră”, a declarat ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets.

Efectele temporare ale inundațiilor ar putea dura până la o săptămână, iar „mai târziu”, un impact mai mare va fi cauzat de lipsa apei, deoarece rezervorul Kakhovka este o sursă de apă pentru sistemul de irigații al regiunii Herson, potrivit lui Olexi Pasiuk, un militant al grupului de mediu CEE Bankwatch. „Ne putem aștepta la probleme semnificative pentru agricultură și pentru localnicii care trăiesc din ea”, a mai spus acesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Centrala Nucleară Zaporojie este în siguranță deocamdată, pentru că cele șase reactoare ale sale sunt oprite, iar AIEA a spus că rezerva din iazul de răcire este suficientă pentru aproximativ șase luni.

Drenarea rezervorului Niprului ar putea avea, de asemenea, un impact dramatic asupra Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Rusia din 2014. Imediat după invadarea regiunii Herson, în 2022, rușii au redeschis canalul de alimentare cu apă către Crimeea, dar scăderea nivelului apei din lacul de acumulare face canalul inutilizabil.

Pe de altă parte, CNN citează mai mulți oficiali americani care spun că distrugerea barajului peste Nipru ar putea complica o parte a planurilor de contraofensivă ale Ucrainei, pentru că trupele ucrainene vor avea alte dificultăți în traversarea râului Nipru.