• Donald Trump refuză în continuare să recunoască victoria lui Joe Biden
  • Întreagă lui echipă, dar şi colegii republicani, fac tot posibilul pentru a îi asigura un nou mandat
  • Experţii afirmă că este aproape imposibil ca Trump să rămână preşedinte
  • În cel mai rău caz, dacă nu există un rezultat clar al alegerilor, Nancy Pelosi urmează să devină preşedinte

Donald Trump refuză în continuare să recunoască victoria lui Joe Biden, însă experţii spun că nu există nicio cale constituţională prin care el poate să rămână la Casa Albă, relatează The Guardian.

Există îngrijorări referitoare la faptul că preşedintele şi ceilalţi republicani vor încerca în toate modalităţile ca Trump să rămână la Biroul Oval.

William Bar, procurorul general, a autorizat ca federalii să poată începe investigarea eventualelor nereguli în procesul alegerilor. Totodată, Trump l-a concediat în această săptămână pe Christopher Krebs, directorul agenţiei federale care a garantat bunul mers al alegerilor din acest an şi care a respins acuzaţiile de fraudă electorală, făcute de Trump.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cu toate resursele pe care le are la dispoziţie, lui Donald Trump îi este aproape imposibil să îşi mai „rezerve” încă un mandat la conducerea ţării.

Media estimează că Joe Biden va câştiga cel puţin 270 de voturi ale electorilor, ceea ce îi garantează poziţia de preşedinte. Astfel, victoria sa nu depinde de un singur stat şi are avans uriaş în Micighan, Nevada, Wisconsin, Pennsylvania şi Arizona.

Republicanii îi fac „jocurile” lui Trump

Republicanii merg pe ideea că legislatura este de partea lor în state ca Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania, unde votul popular poate să nu fie luat în considerare în cazul în care statul „nu a reuşit să aleagă” până la şedinţa colegiului electoral. Dar toate informaţiile de până acum arată faptul că aceste state au un câştigător cert.

Săptămâna trecută, republicanii din Pennsylvania au spus că vor să investigheze posibila fraudare a alegerilor, însă Instanţa Supremă a decis că oficialii din Philadelphia nu le-au interzis membrilor din echipa lui Donald Trump să observe numărarea voturilor prin corespondenţă.

Posibila fraudare a alegerilor este investigată şi în Michigan şi Wisconsin, însă în niciun stat nu există asemenea dovezi.

Motivul pentru care toată echipa lui Trump contestă atât de aprig rezultatele alegerilor

Încă din momentul în care s-au încheiat alegerile, echipa lui Donald Trump a început să depună o serie lungă de plângeri, dar scopul acestora nu este de a răsturna rezultatul alegerilor, ci de a crea sentimentul de incertitudine şi să prelungească procesul de numărare.

Cum fiecare stat are un deadline pentru numărarea voturilor, echipa lui Trump încearcă să prelungească, pe cât posibil, numărarea acestora. Acest lucru se întâmplă în cel puţin două state, Pennsylvania şi Michigan. Alegerile trebuie validate până pe 8 decembrie. Richard Pildes, expert judiciar, este de părere că nici această metodă nu îl poate ajuta pe Trump.

Ce se întâmplă dacă planul lui Trump reuşeşte? Poate fi oprit?

Pe scurt, răspunsul este afirmativ. Michigan, Wisconsin, Pennsylvania şi Nevada au toate guvernatori democraţi care ar refuza să îi acorde voturile electorilor lui Donald Trump, din moment ce Joe Biden a câştigat votul popular. Guvernatorii i-ar acorda astfel voturile electorilor lui Biden.

În acel moment, congresul american ar trebui să numere voturile de la colegiile electorale. În acest context, legea este extrem de confuză, iar unele teorii susţin că de tot procesul s-ar putea ocupa vice preşedintele Mike Pence. S-ar putea crea o luptă între senat şi camera reprezentanţilor, în cel mai rău scenariu, şi ar trebui să intervină Curtea Supremă.

În orice caz, mandatele de preşedinte şi vice preşedinte se termină pe 20 ianuarie. În acel moment, dacă nu există un câştigător clar, Nancy Pelosi, cea care conduce camera reprezentaţilor, devine, cel mai probabil, preşedinte.