- Gratuitatea analizelor pentru femeile gravide, subiect dezbătut într-o propunere legislativă
- Momentan, mamele plătesc zeci de mii de lei dacă vor să facă setul de analize care să indice starea fătului
- România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală
Un copil sănătos are nevoie de o mamă sănătoasă, iar analizele pre-natale pot decide soarta întregii familii. Gratuitatea analizelor pentru femeile gravide e un subiect dezbătut într-o propunere legislativă. Asta după ce rata mortalității infantile din România a ajuns să fie dublă decât în restul Uniunii Europene.
Advertisment
Momentan, mamele plătesc zeci de mii de lei dacă vor să facă setul de analize care să indice starea fătului. Ioana are doi copii și a procedat diferit în fiecare sarcină.
„La primul copil am făcut toate analizele sugerate de medic, la al doilea doar trei ecografii Ia un set de analize de sânge. Cred că ar fi o idee foarte bună ca mamele să beneficieze de acest set gratuit de analize“, spune Ioana Lungociu, mamă.
Înainte de nașterea primului copil, Ioana a primit o veste care a speriat-o și a fost nevoită să ceară și a doua opinie. În alte cazuri, din cauza rezultatelor eronate ale analizelor, unele sarcini nu sunt duse la final, de teamă ca bebelușul să nu aibă probleme după naștere.
Recomandări
„Mi s-a spus în luna a 8-a cu primul copil că nu voi putea naște natural, lucru care nu a fost adevărat și asta m-a făcut să mă duc la un alt medic ginecolog și să verific“, spune Ioana Lungociu.
Maria, neonatolog, cere ca analizele necesare în timpul nașterii să fie gratuite. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore și hipertensiune.
„50%-60% nu ajung să fie văzute de un obstretician sau să-și facă investigații și pur și simplu vin să nască cu tot felul de patologii, fie infecțioase, fie patologii malformative care afecteză ulterior calitatea vieții nou născutului“, spune Maria Stamatin, neonatolog.
Introducerea măsurii de prevenție stimulează prezentarea din timp la consultul prenatal și monitorizarea corespunzătoare a sarcinii pentru a asigura la timp tratamentul adecvat.
„Legea pentru femeile gravide asigură prioritatea la analize și la medicii de familie și la accesul în spitale. De multe ori aceasta prioritate le este refuzată. Li se spune că nu mai este buget disponibil, să aștepte cu lunile“, explică Oana Toiu, liderul comisiei de muncă și protecție socială.
România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri. În total, există 23 de unităţi medicale de nivel 3, dintre care 9 în Bucureşti.
Partenerii noștri