Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită autorităţilor înlocuirea carantinei de 14 zile la întoarcerea în ţară a turiştilor cu un test Covid. Menţinerea carantinei la revenirea acasă generează un val de anulări a pachetelor vândute, susţin reprezentanţii ANAT.

Potrivit unui comunicat al ANAT, activitatea agenţiilor de turism din România a fost grav afectată în anul 2020 datorită restricţiilor de călătorie impuse la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19. Totuşi, în contextul actual, al scăderii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, agenţiile de turism se confruntă în continuare cu o situaţie care le afectează activitatea. Ţările în care călătoresc turiştii români în acest moment, puţine de altfel, se află pe lista galbenă, crescând numărul solicitărilor de anulare a rezervărilor.

Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii. Având în vedere cele menţionate mai sus şi faptul că turiştii care se întorc din aceste ţări şi stau în carantină nu ştiu dacă sunt infectaţi şi dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Asociaţia a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă către Guvernului României, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerului Afacerilor Interne prin care solicită implementarea acestor măsuri.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită şi măsura conform căreia, în cazul în care părinţii sunt vaccinaţi, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o ţară din lista galbenă, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

Conform comunicatului, NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism), unde ANAT este membru, susţine că este necesară o coordonare suplimentară şi urgentă la nivelul UE pentru asigurarea unei baze solide în urma căreia industria turismului poate fi reclădită.

Turiştii caută un semnal clar despre cum şi când pot călători din nou în siguranţă. Iar industria turismului trebuie să aibă o perspectivă clară pentru a reîncepe afacerea. Acesta este motivul pentru care NET solicită statelor membre şi factorilor de decizie din UE să continue discuţiile şi să convină asupra unor măsuri coordonate care sunt necesare pentru reluarea cu succes a călătoriilor şi turismului în cazul în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte”, se mai precizează în comunicatul ANAT.

Astfel, NET invită factorii de decizie la nivel european să accelereze ratele de vaccinare pe întregul continent, să adopte o abordare comună a UE pentru a defini ratele de incidenţă, care ar putea asigura relaxarea restricţiilor şi ar spori încrederea publicului prin urmărirea progresului, să construiască un sistem comun pentru teste şi vaccinări, să asigure testări fiabile, accesibile şi eficiente pentru a înlocui cerinţele de carantină şi alte restricţii la libera circulaţie a persoanelor şi să continue evaluarea utilizării testelor antigen în locul testelor PCR.