• Grupuri de români sunt blocaţi pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun
  • ANAT a trimis o scrisoare de protest către Ambasada Mexicului din România
  • Câteva mii de români îşi petrec anual vacanţele în Mexic

UPDATE 14:30: Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, acuză Mexicul că au blocat „arbitrar” sute de români pe aeroportul din Cancun

În cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, acuză autoritățile mexicane că au blocat „arbitrar” sute de români aflați pe aeroportul din cancun.

Bogdan Aurescu a detaliat faptul că în acest moment sunt 114 români blocați pe aeroport, iar alți 102 s-au întors deja în țară.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români trebuie tratați cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic.”

Ministrul a mai spus că un consul de la Miami se va deplasa la fața locului pentru a-i ajuta pe turiștii români cu ce au nevoie. Acesta a luat legătura atât cu omologul său, cât și cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România. Acesta a mai menționat că zona Cancun este o zonă portocalie, iar Mexico City este zonă roșie în contextul epidemiologic.

Știrea inițială

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) înaintează protestul său oficial către Ambasada Statelor Unite Mexicane în România. ANAT protestează împotriva abuzurilor la care sunt supuşi turiştii români, pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun.

”Grupurile de turişti sau turiştii individuali sosiţi în ultimele zile în Cancun, cu diverse companii aeriene, au fost opriţi la frontieră şi li s-a refuzat intrarea în ţară, fără niciun motiv. Nu este prima dată când Mexicul ia acest tip de măsuri, abuzive, împotriva turiştilor români. Turiştilor li se confiscă paşapoartele şi telefoanele, sunt ţinuţi închişi în condiţii necorespunzătoare, indiferent de vârstă. Evident, nici una dintre măsurile de protecţie anti-covid nu sunt respectate. Dorim să ştim de ce guvernul mexican se comportă în acest mod cu turiştii români şi cine va suporta daunele materiale generate şi pierderile generate de aceste abuzuri”, declară Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT.

Mexic devenise una dintre destinaţiile exotice solicitate de către turiştii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR covid-19 şi nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în ţară.

Câteva mii de turişti români aleg anual Mexicul pentru vacanţe. La ora actuală, sute de turişti români, care au efectuat rezervări prin agenţii de turism româneşti, care au parteneri locali în Mexic, sunt nevoiţi să renunţe la serviciile achitate şi să se întoarcă în ţară fără nicio explicaţie.

ANAT se întreabă cine va compensa pierderile generate de această situaţie, ţinând cont că avem o situaţie de neconceput – o decizie unilaterală a statului mexican de a nu primi turişti români în această ţară, fără nicio argumentare, alături de un tratament revoltător aplicat cetăţenilor români. Pe de altă parte, nu este prima dată când turiştii români sosiţi în grupuri organizate sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii, astfel de abuzuri având loc de mai multe ori în ultimii ani.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism aşteaptă urgent un răspuns din partea Ambasadei Statelor Unite Mexicane privind acest grav incident. De asemenea, ANAT a solicitat şi Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei.

Ministerul Afacerilor Externe a spus ieri că autorităţile mexicane ar fi reţinut mai mulţi români pe baza răspunsurilor cetăţenilor la interviul realizat la sosirea în ţară. Scopul lor nu ar fi fost justificat corespunzător. Pe de altă parte, au fost identificate alerte la verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor reţinute, conform datelor MAE.

Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situaţia Ministerului Afacerilor Externe mexican care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă acolo. În plus, ambasada că astfel de decizii ar trebui fundamentate solid şi implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetăţenilor români.