- Potrivit unei investigații, agenția de informații interne a Marii Britanii, MI5, nu a acționat suficient de rapid și a ratat o oportunitate semnificativă de a preveni atacul sinucigaș care a ucis 22 de oameni la concertul Arianei Grande din nord-vestul Angliei în 2017.
- Judecătorul John Saunders, care a condus investigația în atacul din Manchester Arena, a declarat că un ofițer MI5 a recunoscut că a considerat informațiile despre sinucigașul Salman Abedi o posibilă preocupare pentru securitatea națională, dar nu le-a discutat suficient de repede cu colegii săi.
- Abedi, în vârstă de 22 de ani, a detonat o bombă în rucsac în holul arenei la sfârșitul concertului din 22 mai 2017, când mii de fani tineri, inclusiv copii, părăseau spectacolul starului pop.
Serviciile britanice de securitate au ratat o oportunitate „importantă” de acţiune, ce ar fi putut să prevină atentatul sinucigaş cu bombă comis la sfârşitul concertului pe care cântăreaţa pop Ariana Grande l-a susţinut în oraşul Manchester în anul 2017, au concluzionat joi autorii unei anchete din Marea Britanie, realtează presa internațională.
Douăzeci şi două de persoane – cea mai tânără avea vârsta de doar opt ani – au murit în urma exploziei şi alte peste 200 au fost rănite atunci când un bărbat a detonat o bombă artizanală pe Manchester Arena în momentul în care numeroşi părinţi veneau să îşi preia copiii care au asistat la concertul artistei americane.
Preşedintele comisiei de anchetă, John Saunders, a spus că agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă (MI5) a ratat şansele care ar fi putut să oprească atacul şi a criticat felul în care această agenţie a împărtăşit informaţii cu poliţia specializată în operaţiuni de contraterorism.
„A fost ratată o oportunitate importantă de acţiune, ce ar fi putut să prevină atacul” , a declarat John Saunders, în cel de-al treilea şi ultim raport al său despre acel atac cu bombă, cel mai sângeros înregistrat în Regatul Unit după atacurile sinucigaşe comise în transporturile publice din Londra în 2005.
„Nu se poate ajunge la nicio concluzie asupra balanţei de probabilităţi sau la orice alt standard probatoriu în ceea ce priveşte posibilitatea ca atacul să fi putut să fie prevenit” , a adăugat el.
„Cu toate acestea, a existat o posibilitate realistă ca anumite informaţii active să fi fost obţinute şi care ar fi putut să ducă la acţiuni care să prevină atacul” , a adăugat el.
Un avocat care reprezintă 11 familii îndoliate de acea tragedie a spus că eşecurile subliniate în noul raport sunt inacceptabile.
„Ca urmare a acelor eşecuri, în cel mai rău caz, o posibilitate reală de a preveni atacul a fost pierdută. Este o concluzie devastatoare pentru noi”, a adăugat avocatul Richard Scorer.
Precedentele rapoarte coordonate de John Sanders au ajuns la concluzia că au existat deficienţe şi erori serioase în sistemul de securitate al stadionului. El a descoperit, de asemenea, că unul dintre spectatorii ucişi ar fi supravieţuit, probabil, dacă reacţia echipelor de intervenţie nu ar fi fost atât de deficitară.
Atacul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, un tânăr de 22 de ani, iar fratele lui mai tânăr, Hashem, a fost condamnat la 55 de ani de închisoare în 2020 pentru că l-a încurajat şi l-a ajutat.
Al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie 2022 în absenţă, după ce nu s-a prezentat pentru a ajuta comisia de anchetă, întrucât a fugit din Regatul Unit. Fraţii Abedi s-au născut la Londra din părinţi libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi.
Concluziile raportului coordonat de John Saunders sunt în concordanţă cu cele formulate de Comitetul pentru Informaţii şi Securitate din Parlamentul britanic, care au precizat într-un raport din 2018 că serviciul MI5 a ratat oportunităţi potenţiale de a preveni acel atac cu bombă şi că nu a învăţat nimic din atacurile precedente.