• În ultimii ani, serviciile secrete din SUA au identificat mai multe încercări ale Chinei de a se infiltra în infrastructura critică americană.
  • Printre acestea, se numără numeroase echipamente Huawei plasate în jurul magistralelor de telecomunicații din jurul bazelor militare.
  • FBI a stabilit că echipamentele erau capabile să capteze și să întrerupă comunicațiile restricționate ale Departamentului Apărării.

Activități de contraspionaj ale FBI și ale altor agenții federale din SUA, axate o escaladare dramatică a spionajului chinezesc pe teritoriul SUA, au scos la iveală posibile conexiuni între echipamente furnizate de Huawei și amenințări de securitate a informațiilor.  

În 2017, guvernul chinez se oferea să cheltuiască 100 de milioane de dolari pentru a construi o grădină chinezească la Arboretul Național din Washington DC. Complet cu temple, pavilioane și o pagoda albă de 70 de metri, proiectul i-a încântat pe oficialii locali, care sperau că va atrage mii de turiști în fiecare an.      

Însă, atunci când oficialii americani de contrainformații au început să cerceteze detaliile, au descoperit numeroase semnale de alarmă. Pagoda, au observat ei, ar fi fost amplasată strategic într-unul dintre cele mai înalte puncte din Washington DC, la doar trei kilometri de Capitoliul SUA, un loc perfect pentru colectarea de informații prin intermediul semnalelor, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu episodul.  

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Printre cele mai alarmante lucruri descoperite de FBI se numără echipamentele Huawei fabricate în China și amplasate pe turnurile de telefonie mobilă din apropierea bazelor militare americane din zonele rurale din Midwest. Potrivit mai multor surse, FBI a stabilit că echipamentele erau capabile să capteze și să întrerupă comunicațiile foarte restricționate ale Departamentului Apărării, inclusiv cele utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale țării.

Oficialii americani de contrainformații au făcut recent o prioritate din publicarea amenințărilor din China

În această lună, Centrul Național de Contrainformații și Securitate al SUA a emis un avertisment către întreprinderile americane și guvernele locale și de stat cu privire la ceea ce consideră a fi eforturi mascate ale Chinei de a le manipula pentru a influența politica SUA.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat pentru CNN că „organizațiile chineze au un program de hacking mai mare decât cel al oricărei alte națiuni majore la un loc și au furat mai multe date personale și corporative ale americanilor decât orice altă națiune la un loc.”

El a precizat că, în 2020, Departamentul de Justiție a pus sub acuzare Huawei pentru conspirație de șantaj și conspirație pentru furtul de secrete comerciale.

În ciuda discursului său dur, refuzul guvernului american de a furniza dovezi care să susțină afirmațiile sale potrivit cărora tehnologia Huawei reprezintă un risc pentru securitatea națională a SUA i-a determinat pe unii critici să îl acuze de exces xenofob.

„Timp de peste 30 de ani, Huawei a menținut un palmares dovedit în domeniul securității cibernetice și nu am fost niciodată implicați în niciun incident de securitate cibernetică rău intenționat”, declară compania.

Tehnologia chineză în inima Americii

Încă din timpul administrației Obama, agenții FBI monitorizau un model îngrijorător de-a lungul unor porțiuni ale Interstate 25 din Colorado și Montana, precum și pe arterele din Nebraska. Coridorul intens circulat leagă unele dintre cele mai secrete instalații militare din SUA, inclusiv un arhipelag de silozuri de rachete nucleare.        

De ani de zile, furnizorii de telecomunicații mici, din mediul rural, au instalat routere mai ieftine, fabricate în China, precum și alte tehnologii în vârful turnurilor de telefonie mobilă de-a lungul I-25 și în alte locuri din regiune. În cea mai mare parte a acestor zone slab populate din vestul țării, acești operatori mai mici sunt singura opțiune pentru acoperire celulară. Și mulți dintre ei au apelat la Huawei pentru echipamente mai ieftine și mai fiabile.        

Pe măsură ce echipamentele Huawei au început să prolifereze în apropierea bazelor militare americane, anchetatorii federali au început să observe, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest subiect. Deosebit de îngrijorător a fost faptul că Huawei vindea în mod obișnuit echipamente ieftine furnizorilor din mediul rural, în cazuri care păreau a fi neprofitabile pentru Huawei – dar care plasau echipamentele în apropierea activelor militare. 

Examinând chiar echipamentele Huawei, anchetatorii FBI au stabilit că acestea puteau recunoaște și întrerupe comunicațiile din spectrul DOD – chiar dacă fuseseră certificate de FCC, potrivit unei surse familiare cu ancheta.  

Cercetarea țării în căutarea investițiilor chinezești 

În urma aceste investigații, oficialii de contraspionaj încep să caute alte locuri în care companiile chineze ar putea cumpăra terenuri sau să se ofere să dezvolte o bucată de proprietate municipală, cum ar fi un parc sau o fabrică veche, uneori ca parte a unui acord de „oraș înfrățit”.     

Oficialii federali au fost, de asemenea, alarmați de ceea ce sursele au descris ca fiind o serie de activități de spionaj și de influență în Houston și, în 2020, au închis consulatul chinez de acolo.   

Bill Evanina, care până la începutul anului trecut a condus Centrul Național de Contrainformații și Securitate, a declarat pentru CNN că uneori este greu de făcut diferența între o oportunitate de afaceri legitimă și spionaj – în parte pentru că ambele pot avea loc în același timp.       

După ce rezultatele investigației I-25 au fost prezentate Casei Albe a lui Trump în 2019, FCC a ordonat ca firmele de telecomunicații care primesc subvenții federale pentru a furniza servicii de telefonie mobilă în zonele îndepărtate să „rupă și să înlocuiască” echipamentele Huawei și ZTE.      

Un oficial actual al FBI a declarat că biroul oferă mai multe informări defensive întreprinderilor americane, instituțiilor academice și guvernelor de stat și locale, care includ mult mai multe detalii decât în trecut, dar oficialii încă duc o luptă dificilă între apărare și informare.