• Surse azere confirmă că o rachetă rusească a doborât avionul Azerbaijan Airlines.
  • Racheta a fost lansată în timpul unui atac cu drone asupra Groznîi.
  • Sistemele GPS ale aeronavei au fost bruiate deasupra Mării Caspice.
  • Sistemul Pantsir-S ar fi lansat racheta care a lovit avionul.
  • Investigațiile vor clarifica circumstanțele lansării rachetei.

Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines miercuri la Aktau.

O rachetă rusească a doborât avionul

Potrivit surselor, racheta a fost trasă asupra zborului 8432 în timpul activității aeriene a dronelor deasupra Groznîi, iar schijele au lovit pasagerii și echipajul de cabină, explodând lângă aeronavă în timpul zborului.

Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews că aeronavei avariate nu i s-a permis să aterizeze pe niciun aeroport rusesc, în ciuda cererilor piloților pentru o aterizare de urgență, și i s-a ordonat să zboare peste Marea Caspică spre Aktau, în Kazahstan.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Potrivit datelor, sistemele de navigație GPS ale avionului au fost bruiate pe întreaga traiectorie de zbor deasupra mării.

Racheta a fost lansată de un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S, a relatat postul internațional AnewZ din Baku, citând surse guvernamentale azere.

Potrivit surselor ruse, în momentul în care zborul Azerbaidjan Airlines trecea deasupra teritoriului Ceceniei, forțele de apărare aeriană ruse încercau în mod activ să doboare UAV-uri ucrainene.

Șeful Consiliului de Securitate al Republicii Cecene, Khamzat Kadyrov, a confirmat că miercuri dimineață a avut loc un atac cu drone asupra orașului Groznîi, menționând că nu au existat victime sau pagube.

Ar fi a doua oară

Dacă aceste date preliminare se confirmă, ar fi pentru a doua oară într-un deceniu când forțele ruse distrug o aeronavă comercială, după prăbușirea MH17 în Ucraina. De data aceasta, printre victime se numără proprii cetățeni ai Rusiei, precum și cei din țările învecinate.

Accidentul evocă, de asemenea, un incident anterior din noiembrie 2018, când un avion Embraer 190 al Air Astana și-a pierdut sistemul hidraulic deasupra Portugaliei, dar, cu ajutorul forțelor aeriene portugheze, a aterizat în siguranță.

Se așteaptă ca investigațiile suplimentare privind accidentul de miercuri să dezvăluie circumstanțele în care a fost lansată racheta, neautorizarea pentru aterizare pe un aeroport din apropiere, în Rusia, și instrucțiunea de a traversa marea cu un avion avariat.

Citește și