Andreea Moldovan, Ministerul Sănătăţii: Bucureștiul este de carantinat luând în calcul și vechea grilă de analiză

Andreea Moldovan Mediafax Foto
  • Ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților nu este mai dur, ci mai obiectiv, spune Andreea Moldovan
  • Secretarul de stat spune că Bucureștiul este de carantinat luând în calcul și vechea grilă de analiză a indicației de carantină
  • Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat marți seara, la Digi24, că ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților nu este mai dur, ci mai obiectiv, cu indicatori care pot fi cuantificabili.

„S-a acceptat această formă finală. Nu este mai dur, ci mai obiectiv, în sensul în care niște indicatori pot fi cuantificabili. Carantina nu se decide pe un singur criteriu, ci se iau în calcul mai multe date. Acest ordin se referă și la zone metropolitane… E foarte important să privim macro”, a declarat Moldovan.

Secretarul de stat spune că Bucureștiul este de carantinat luând în calcul și vechea grilă de analiză a indicației de carantină. „Aceste criterii au fost discutate în comitetul tehnico-științific, un comitet interministerial de analiză și decizie”, a spus Moldovan, care a precizat că nu a vorbit cu premierul pe tema ordinului.

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru ordin.