• Andrei Baciu susține că are încredere deplină în actul de Justiție.
  • Numele lui Andrei Baciu apare în dosarul cumpărării vaccinurilor în surplus, în care sunt urmăriți penal deja Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
  • Procurorii îl suspectează pe Andrei Baciu de potențiala comitere a infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

UPDATE

Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

DNA: „În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele CNAS, Andrei Baciu, și-a anunțat astăzi demisia din funcție, înainte de audierea sa de la DNA, de la ora 10.00

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală.  De-a lungul a nouă ani de când m-am întors în România și în special în ultimii patru ani, în rolurile pe care le-am avut în timpul crizelor globale pe care România le-a traversat, am acționat cu un respect neclintit pentru legislație, instituții și cetățeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților.

Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea și susținerea pe care mi le arătați”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.

Procurorii DNA cred că Andrei Baciu, „cu complicitatea lui Vlad Voiculescu și a premierului Florin Cîțu” a achiziționat pe 16 aprilie 2021 – 4,26 milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer ( valoare 66 de milioane de euro fără TVA) , în surplus, transmițând în acest sens formularul de comandă, ca secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Numai că în acel moment, România deja contractase 53 de milioane de doze de vaccin.

„Pe de altă parte, Baciu Romică Andrei a fost desemnat în Comitetul Director pentru Vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene, calitate care i-a permis să ia cunoștință de întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate de România chiar de la primele doze de vaccin contractate. (…) În ședința de Guvern din data de 15 aprilie 2021, memorandumul sus-menționat a fost susținut de Baciu Romică Andrei în exercitarea atribuțiilor delegate prin Ordinul nr.516/15.04.2021 și a fost aprobat de prim-ministrul României, Cîțu Florin Vasile”, arată procurorii.

Și în mandatul de la Ministerul Sănătății al Ioanei Mihăilă, Andrei Baciu ar fi fost implicat în achiziționarea de vaccinuri.

„Ioana Mihăilă ar fi fost ajutată în activitatea infracțională, prin acte de complicitate, de către CÎȚU FLORIN VASILE, prim-ministru al României, care, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei, pentru a întări hotărârea infracțională a ministrului sănătății Mihăilă Ioana de a achiziționa 39.099.623 doze de vaccin Pfizer, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022) și a crea aparența de legalitate a acestei achiziții, a aprobat Memorandumul nr.20/11594/T.H.G., cu tema: Încheierea de către Comisia Europeană a unui NOU contract de achiziție de vaccin împotriva COVID 19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNThech-Pfizer,în ședința Guvernului din data de 13 mai 2021, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziție a vaccinului COMIRNATY produs de compania BioNTech-Pfizer pentru anii 2022-2023”, crede DNA.

Procurorii îl suspectează pe Baciu de potențiala comitere a infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.