• Președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresa Radei Supreme a Ucrainei.
  • Duda e primul lider european care apare în parlamentul ucrainean de la startul războiului.
  • Duda a trimis un avertisment către Veste cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a devenit duminică primul lider european care apare în Rada Supremă de la Kiev de la începutul războiului. Zelenski i-a mulțumit omologului său și a vorbit despre
apropierea dintre cele două țări, folosind o analogie care a stârnit zâmbete.

„Unitatea oamenilor noștri trebuie să rămână la fel. Nici acum și nici în viitor nu are nimeni dreptul să rupă această unitate, nu politicienii noștri, nici agenți ostili, nici măcar membri ai juriului Eurovision. Ucrainenii și polonezii și-au oferit unii celorlalți 12 puncte astăzi și pentru totdeauna”, a spus Volodimir Zelenski la întâlnirea cu omologul său, Andrzej Duda.

Când a preluat cuvântul, Andrzej Duda nu a avut rețineri și a trimis un mesaj puternic către Vest. El a avertizat despre riscul ca Ucraina să fie sacrificată în războiul cu Putin. Asta în condițiile în care Polonia ar fi o altă țintă pentru Kremlin. Mesajul lui Duda a atras multe aplauze din partea parlamentarilor ucraineni

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Kiev este locul care ne arată că este necesar să vedem mai mult America în Europa atât din punct de vedere militar, cât și economic. Din păcate, în Europa au fost voci îngrijorătoare recente care au cerut ca Ucraina să cedeze în fața cerințelor lui Putin. Spun cât se poate de clar: doar Ucraina are dreptul să-și decidă viitorul. Doar Ucraina are dreptul să decidă pentru ea însăși”, a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Nu ar trebui să existe granițe sau bariere între noi. Nimeni nu a reușit să divizeze poporul polonez și cel ucrainean mult timp, așa că ne-am pus de acord să implementăm în viitor o înțelegere bilaterală relevantă. În primă fază, să unim controlul vamal de la graniță și apoi să existe libertatea de circulație și ședere atunci când Ucraina va deveni un membru al Uniunii Europene”, a mai transmis Volodimir Zelenski.

„Astăzi nu este cazul vostru, însă lumea din Vest are în față un test al credibilității, dacă valorile sale chiar înseamnă cu adevărat ceva. Dacă, de dragul păcii, a intereselor economice sau a ambițiilor politic Ucraina va fi sacrificată, chiar și un centimetru din teritoriile sale sau vreo parte din suveranitatea sa, va fi o lovitură imensă nu doar pentru poporul ucrainean, ci pentru întreaga comunitate din Vest. Nu am nicio îndoială”, a adăugat Andrzej Duda, președintele Poloniei.