• Newsweek: Sporuri de 2.300 RON pentru „computer și praf”
  • 352 de funcții din cadrul PMB, încadrate la sporuri de muncă vătămătoare
  • Muncitorii necalificați ai PMB, sporuri de 300 lei
  • Secretarul general și arhitectul șef – 2.300 lei
  • Salariul public al unui director din PMB – 18.148 RON

La Primăria Capitalei se lucrează cu mare spor! Cu mare spor salarial adică! În faliment nedeclarat, după cum spunea fostul primar Gabriela Firea, PMB acordă beneficii pentru lucrul la calculator!

Și nu doar pentru asta, ci și pentru că praful de pe dosarele cu șină reprezintă un mare pericol!

18 mii de lei salariu și 2.300 în sporuri – sunt cifrele din Primăria Capitalei, scrie Newsweek. Evident, sunt beneficiile pentru șefi. Cei plasați mai jos pe scara ierarhică a mamutului care administrează orașul cu o pondere de 23% din PIB-ul României au și ei spor de pericol, dar ceva mai mic.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Uite toate sumele plătite de Primăria Capitalei, stabilite la 30 septembrie. 2.300 lei sporul de salariu pentru CONDIȚII VĂTĂMĂTOARE pentru director, arhitect șef ori administrator public. Și 500 pentru un pompier sau paznic.

Șefii ca șefii, dar nici consilierii personali nu o duc rău. 8.000 lei salariu și 1.000 sporul de vătămare. Sunt cifre brute, e adevărat.

Legea spune că un spor de condiții periculoase poate urca până la 15% din salariul de bază. E fix procentul acordat în PMB, pe semne că la primărie e cea mai periculoasă meserie.

Și doar o reacție să-ți mai arăt. Spune că sporurile din primăria capitalei, ale șefilor de birou, sunt la fel de mari ca ale medicilor cu vechime care lucrează în spitalele covid. Cuvintele îi aparțin lui Vlad Mixich, expert al Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă.

Ce spune Primăria București

Primăria București a transmis, azi, o precizare de presă, în urma informațiilor legate de aceste sporuri. Municipalitatea subliniază că „sporurile sunt cele acordate, potrivit legii, în toate instituțiile publice”.

În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale”, conform unui comunicat al Primăriei București.

De acest spor beneficiază angajații din toate instituțiile statului din administrația publică centrala și locală, cu condiția îndeplinirii criteriilor legale în vigoare (evaluarea factorilor de risc și consecințele acestora asupra sănătății salariaților, certificate prin buletine de determinare și expertizare emise de către autoritățile abilitate)”, adaugă PMB.

Datele sunt transparente, fiind afișate pe site-ul PMB în zilele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, conform legii, precizează Primăria.

„Salariile publicate reprezintă salarii brute, ceea ce înseamnă că, în medie, 41,5% dintre cifrele publicate reprezintă contribuțiile către bugetul statului și bugetele asigurărilor sociale”, adaugă Municipalitatea.