- Rusia ar putea fi supusă unor noi sancțiuni dacă va folosi un gazoduct controversat împotriva Ucrainei, spune Angela Merkel.
- Președintele Ucrainei spune că proiectul Nord Stream 2 amenință securitatea țării sale.
- Zelensky spune că gazoductul ar fi „periculos pentru întreaga Europă”.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Rusia ar putea fi supusă unor noi sancțiuni dacă va folosi un gazoduct controversat împotriva Ucrainei.
Advertisment
Angela Merkel, aflată în ultima sa vizită la Kiev înainte de a-și părăsi funcția, i-a spus președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, că înțelege îngrijorarea acestuia cu privire la proiectul Nord Stream 2, transmite BBC.
Președintele Ucrainei se opune, însă, gazoductului, despre care spune că amenință securitatea Ucrainei. Acesta va trece pe sub Marea Baltică și va dubla exporturile de gaze rusești către Germania.
Recomandări
O „armă geopolitică a Kremlinului”
Ucraina se teme că gazoductul Nord Stream 2, condus de Rusia, va strânge controlul Moscovei asupra aprovizionării cu energie a regiunii și îi va întări influența.
În timpul unei conferințe de presă comune de duminică, Zelensky a descris proiectul ca fiind o „armă geopolitică a Kremlinului”, despre care a spus că ar fi „periculos pentru întreaga Europă”.
Dar Angela Merkel, care se va retrage din funcția de cancelar al Germaniei în această toamnă, după 16 ani de mandat, a declarat că Berlinul a fost de acord cu Washingtonul că Nord Stream 2 nu ar trebui să fie folosit împotriva Ucrainei.
Merkel a spus că sancțiunile ar putea fi folosite împotriva Moscovei în baza unui acord între Germania și SUA, dacă gazul ar fi „folosit ca armă”.
Zelensky a declarat că este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla peste trei ani, când contractul de livrare a gazului rusesc prin conductele ucrainene va expira. Pierderea a miliarde de dolari din taxele de tranzit ar afecta puternic economia Ucrainei.
Rusia furnizează deja aproximativ 40 % din gazele naturale ale UE
Cancelarul german, care a discutat vineri cu președintele rus Vladimir Putin, a promis că va oferi peste un miliard de dolari pentru a ajuta la extinderea sectorului energiei regenerabile din Ucraina.
Rusia furnizează deja aproximativ 40 % din gazele naturale ale UE, cu puțin înaintea Norvegiei, care nu face parte din UE, dar participă la piața unică a acesteia. Noul gazoduct va crește cantitatea de gaz care trece pe sub Marea Baltică la 55 de miliarde de metri cubi pe an.
Angela Merkel a încercat să asigure statele din Europa Centrală și de Est că gazoductul nu va face Germania dependentă de Rusia în ceea ce privește energia.
Partenerii noștri