• Merkel a criticat atacurile hibride care au avut loc între Polonia și UE.
  • Mateusz Morawiecki: relația cu Germania s-a dezvoltat datorită Angelei Merkel.
  • Angela Merkel intenționează să demisioneze la sfârșitul acestei luni.

Cancelarul Germaniei trimite un avertisment către Minsk cu privire la polonezii care se confruntă cu presiunea migrației la granița Poloniei cu Belarus. Uniunea Europeană spune că Aleksandr Lukaşenko încurajează imigranții să treacă frontiera.

Polonia a reacționat imediat și ea la presiunile de la Minsk, Varșovia a trimis 2.000 de soldați la granița cu Belarusul și a început construcția unui gard din sârmă ghimpată. De asemenea, a introdus și starea de urgență la graniță.

Merkel a a declarat că i se pare inacceptabil acest fapt și că lucrurile se pot rezolva prin discuții. „Cred că este complet inacceptabil să efectuezi astfel de atacuri hibride pe spatele oamenilor individuali cu soarta lor”, transmite cancelarul.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

„Pledez, și au existat și anunțuri din partea Poloniei. Când vă gândiți la această cameră de disciplină, că găsim căi prin discuții. Din fericire, astfel de discuții au loc împreună cu Comisia (Europeană) și voi susține acest lucru, deoarece aceasta este profesia noastră, lucrurile ar trebui rezolvate prin discuții, dacă este posibil”, a ținut să mai adauge Merkel.

Reacția premierului Poloniei

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a spus că, în ciuda unor neînțelegeri, relația polono-germană s-a dezvoltat în timpul vremii lui Merkel la conducere.

„Aș dori să-mi exprim sincere mulțumiri pentru anii de cooperare cu cancelarul. Polonia este unul dintre partenerii absolut cheie pentru Germania. Germania este cel mai important partener comercial al nostru. Deci mulțumesc guvernului german, cancelar, pentru faptul că, în ciuda diferențelor noastre, suntem capabili, mai presus de toate, să acceptăm ceea ce ne unește”, a transmis premierul Poloniei.

Angela Merkel, care este cancelar din 2005, intenționează să demisioneze după alegeri la sfârșitul acestei luni.

Rusia pe plan de acțiune

Rusia și Belarusul desfășoară zilele acestea cel mai mare exercițiu militar care a avut vreodată loc în Europa. Aleksandr Lukașenko, liderul de la Minsk, forțează Belarusul să se apropie mai mult de Rusia nu numai din punct de vedere militar, ci și pe plan intern, stârnind bănuieli că el predă suveranitatea țării vecinului său mult mai mare.

În același timp Statele Unite ale Americii comemorează atentatele care au avut loc acum 20 de ani pe 11 septembrie 2001.