• Comunitatea internaţională „a evaluat greşit” riscurile revenirii insurgenţilor talibani la putere în Afganistan, a declarat luni seară cancelarul Germaniei, Angela Merkel, exprimând regret pentru actuala situaţie.
  • „Talibanii au reocupat în viteză Afganistanul. Este vorba de o situaţie tristă, inclusiv pentru Germania”, a declarat Angela Merkel, amintind că 59 de militari germani au murit în conflictul militar din Afganistan.

„Situaţia din Afganistan a fost evaluată greşit în Germania. Dar nu a fost vorba doar de o evaluare greşită a Germaniei, ci a fost o evaluare greşită la nivel mult mai larg”, a admis Angela Merkel, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Cancelarul Germaniei a precizat că informează constant grupurile politice parlamentare despre operaţiunile de evacuare a cetăţenilor germani din Afganistan. Germania a repatriat deja 1.900 din cei 2.500 de cetăţeni germani aflaţi în Afganistan.

Anterior, Angela Merkel a afirmat că situaţia gravă din Afganistan este rezultatul deciziei de retragere a trupelor, luată „din raţiuni de politică internă” din Statele Unite. „Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor”, a subliniat Angela Merkel.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că întreaga comunitatea internaţională a evaluat greşit riscurile din Afganistan. „Noi toţi – Guvernul Germaniei, serviciile de informaţii, comunitatea internaţională – am evaluat greşit situaţia. Acum, tot ce putem face este să salvăm cât mai mulţi oameni în actuala situaţie”, a declarat Heiko Maas, citat de publicaţia Der Spiegel.

Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul. Numeroase ţări occidentale depun eforturi pentru evacuarea cetăţenilor aflaţi în Afganistan.