• Comisia parlamentară germană pentru buget a permis ca un fond de 100 de miliarde de euro pentru întărirea armatei germane să treacă vineri prin parlament.
  • Olaf Scholz a anunțat că Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T.
  • Merkel a spus că nu există nicio justificare pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional.

Fostul cancelar german Angela Merkel și-a exprimat miercuri, în cadrul unui eveniment, solidaritatea față de Ucraina în ceea ce a descris drept un „război barbar” cu Rusia, după ce luni de tăcere au provocat critici la adresa propriei sale politici față de Moscova.

Merkel, cancelar timp de 16 ani, până în decembrie, a declarat că nu va oferi sfaturi de pe margine, dar a susținut eforturile guvernului de a „găsi un final la acest război barbar”, a declarat pentru Reuters un participant la eveniment.

„Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina”, a declarat aceasta, potrivit participantului, la o ceremonie de rămas bun pentru președintele demisionar al confederației sindicale DGB.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Vorbitoare fluentă de limba rusă după ce a crescut în fosta Germanie de Est comunistă, Merkel și-a atras critici din partea Statelor Unite și a altor țări pentru că a susținut proiectul gazoductului Nord Stream 2, conceput pentru a livra gaz rusesc direct în Germania. Succesorul lui Merkel, Olaf Scholz, a renunțat la proiect.

De asemenea, ea a subliniat necesitatea de a continua să discute cu președintele rus Vladimir Putin chiar și după anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei, care au dus la sancțiuni occidentale.

Deși Merkel, o conservatoare, a dat o scurtă declarație la scurt timp după invazia Rusiei din februarie, spunând că nu există nicio justificare pentru încălcarea flagrantă a dreptului internațional, tăcerea ei de atunci a ridicat semne de întrebare. Actorul Ulrich Matthes, un prieten al lui Merkel, i-a luat apărarea, declarând săptămâna aceasta pentru revista Stern că războiul o îngrijorează, dar că nu a dorit să se implice. „Bănuiesc că nu vrea să fie un fel de cancelar secundar”, a spus el.

Alți politicieni germani, inclusiv fostul ei ministru de externe Sigmar Gabriel, au recunoscut că politica de reconciliere cu Rusia ar fi putut fi prea optimistă. Confruntat cu criticile potrivit cărora Germania face prea puțin pentru a ajuta Ucraina, Scholz a declarat mai devreme, miercuri, că Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T.

Miercuri, comisia parlamentară pentru buget a deschis calea pentru ca un fond planificat de 100 de miliarde de euro pentru întărirea armatei germane să treacă vineri prin parlament.