• Uniunea Creştin Democrată din Germania îşi alege preşedintele
  • Noul lider al CDU are mari şanse să devină noul cancelar al Germaniei
  • În Germania sunt alegeri parlamentare, pe 26 septembrie

Angela Merkel pleacă acasă după 20 de ani. Un avocat milionar i-ar putea lua locul la şefia partidului. El a fost numit de Politico drept Donald Trump al Germaniei.

Cel care ar putea fi viitorul cancelar german este avocat şi este milionar. Este excentric, pentru că are nu unul, ci două avioane private. Nu vrea să pară ostentativ, de aceea zice că face parte din ”clasa muncitoare superioară”. Îl cheamă Friedrich Mertz şi are vreo câteva milioane de euro în conturi.

Friedrich Mertz, candidat la şefia CDU: „Numele meu este Friedrich Mertz. Am 64 de ani. Sunt născut şi crescut în Brilon im Sauerland. Am studiat Dreptul şi am devenit judecător. Acum am 30 de ani de avocatură. Am fost 5 ani membru în Parlamentul European, apoi 15 ani în Bundestag, în Germania Printre altele, am fost preşedintele grupului CDU/CSU“.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Mertz nu este tocmai în graţiile lui Merkel. Ea l-a demis pe Mertz de la şefia grupului parlamentar CDU în anul 2002. Câţiva ani mai târziu, în 2009, el a părăsit scena politică. Se întoarce acum şi vizează şi postul de cancelar. În ochii unora, Mertz este văzut ca o figură dezbinătoare. Alţii spun că reprezintă vechea esenţă a partidului, care s-a diluat mult după 18 ani de Merkel.

Friedrich Mertz, candidat la şefia CDU: „Ceea ce se întâmplă în lume – priviţi la America, priviţi la Asia şi priviţi la China – are nevoie de un răspuns european. Şi o voi pune pe scurt: vrem să jucăm în continuare într-o ligă regională, fiecare ţară pentru sine? Sau vrem să jucăm liga campionilor, să jucăm un rol în lume? Vreau ca Europa să joace un rol în lume“.

Contracandidatul lui Merkel promovează domnia legii, economie de piaţă şi orientarea către clasa de mijloc. Spune chiar că este un un liberal din punct de vedere economic şi conservator din punct de vedere social. 38% dintre nemţi şi 44% dintre membri l-ar vrea preşedinte al Uniunii Creştin Democrate. Asta arată un sondaj citat de postul german N-TV.