• Parchetul general a deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat în spital.
  • Ce știm sigur este că de 14 ani funcționa pe propria răspundere.
  • Spitalele pot funcționa fără aviz ISU. Dar, răspunderea revine, exclusiv, managerului.
  • Managerul spitalului a fost numit pe 28 octombrie anul acesta
  • Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

A fost deschisă o anchetă in rem, ceea ce înseamnă că momentan se fac cercetări asupra faptelor, nu și asupra persoanelor, pentru ucidere din culpă.

Ancheta a fost preluată aseară de Parchetul General, asta după ce cauza fusese inițial înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

Au fost desemnați doi procurori să se ocupe de caz, care vor fi sprijiniți de polițiști criminaliști. Unul dintre aceștia e Marius Iacob, care a ajuns la Piatra Neamț în această dimineață și care a declarat că ancheta ar putea dura 1-2 zile.

Şi Gabriela Scutea, procurorul general al României, a oferit o primă reacţie după tragedia de sâmbătă seară, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa.

Gabriela Scutea, procurorul general al României: ”Din punct de vedere al cercetării care are loc la Piatra Neamț, este foarte importantă prezența echipei multidisciplinare pentru că ancheta va trebui orientată pe probe care vor fi descoperite în salonul incendiat. Și de toate elementele care vor rezulta din consultarea unor documente.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Activitatea este la început pentru că locul incendiului nu a fost accesibil foarte mult timp. Nu putem să discutăm în acest moment despre niciun aspect concret, nu avem imaginea de ansamblu. Vor fi efectuate acele acte care să conducă înscpre variante realiste ale investigației și suntem interesați de conformarea autorităților la cerințele de securitate ale exploatării echipamentelor medicale.”

Marius Iacob, procuror: ”Da, cercetările ar putea dura mai multă vreme, ar putea dura și două zile. Vom intră echipați coresponzator și vom lua toate măsurile de prevenție și de eliminare a riscurilor pe care le avem cu privire la aceste cercetări.”

Secţia care a ars ”a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe notificare la DSP”

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a declarat, duminică, faptul că era obligatoriu ca Spitalul să notifice DSP-ul despre modificările structurii, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru„, a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr, la Digi24.

Potrivit prefectului, la etajul 2 s-au făcut lucrări pentru mărirea capacității secției ATI. Acesta suspectează că lucrările s-au făcut fără respectarea legii.

„La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secției de ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare”, a mai spus prefectul.

Ionel Arsene neagă și acuză dezinformare: ”Nu s-a făcut nicio modificare în acel corp de clădire

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, îi răspunde, duminică, prefectului de Neamț, care a spus că s-au făcut lucrări fără aviz și de aceea ar fi izbucnit incendiul. „Dezinformare”, strigă Arsene, care afirmă că în corpul ATI nu s-au făcut modificări.

Ionel Arsene a declarat, duminică, la Digi 24, că lucrările s-au făcut pentru mărirea capacității ATI, nu în corpul care a luat foc, însă zona lucrărilor este, de fapt, „o cameră goală”.

„Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț este organizată pe două niveluri: pe etajele 2 și 3 mai exact. Toate saloanele pe aceste două etaje sunt cu avizele la zi, nu s-a făcut nicio modificare în acest corp de clădire. Într-adevăr, în spital se lucra pentru a mări capacitatea secției ATI, dar nu era decât o cameră goală, nu erau echipamente duse, nu era nimic și urma să fie întâi avizată de DSP. Totul este o dezinformare”, îi răspunde Arsene, prefectului de Neamț.

Președintele CJ Neamț spune că în ultimii 2 ani investițiile Consiliului Județean în spital au fost de peste 20 de milioane de lei, iar aparatura care a ars este nouă, de ultimă generație.

În ultimii 2 ani de zile Consiliul Județean Neamț a investit peste 20 de milioane de lei doar în dotarea cu echipament medical. Am investit în ultimii 2 ani de zile și am făcut din Spitalul Județean de Urgență unul dintre cele mai dotate și mai moderne din punctul de vedere al dotării cu echipamente medicale. Toate echipamentele, majoritatea echipamentelor din secția ATI erau noi.

Am văzut și declarația directorului de la ATI pe țară, care spunea că e păcat de ceea ce a văzut acolo, că sunt echipamente de ultimă generație, care au ars în acel incendiu. Eu am făcut tot ce ține de mine ca președinte al Consiliului Județean pentru că dvs. știți că CJ doar finanțează spitalul pentru că partea de coordonare efectivă a activității SCJU o face Ministerul Sănătății prin DSP. Practic, noi suntem doar cu banii, Consiliul Județean
”, a mai spus Arsene.

Ionel Arsene spune că tragedia ar fi putut fi evitată dacă Guvernul ar fi permis deschiderea la capacitate maximă a secției modulare de spital de la Lețcani, cumpărată de Consiliul Județean Neamț și Consiliul Județean Iași.

„Nu cred că managementul a fost cauza, ci suprapopularea acestui spital. Eu strig de 3 săptămâni, de când erau imagini cu pacienți care erau ținuți afară pentru a fi testați pentru că capacitatea SCJU era depășită.

Suntem în genunchi de 3 săptămâni și am strigat către Guvernul României să deschidă Spitalul modular COVID de la Lețcani, unitate pe care Consiliile județene Neamț și Iași am cumpărat-o. este un spital Rol3 NATO de ultimă generație cu 250 de paturi din care 103 de ATI. Stăm cu un spital nou, neocupat de nimeni și cu SCJU Piatra Neamț suprapopulat
”, a mai spus președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.