Controalele făcute de echipele de control reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov şi Prahova, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, şi directorul general ANPC, Paul Anghel, la Ploieşti, au continuat cu verificarea modului în care respectată legislaţia supermarketurile din oraş.

ANPC continuă controalele în marile magazine din Ploieşti. Inspectorii au găsit, printre altele, muşte, alimente expirate şi vitrine sparte. Amenzile ajung la 180.000 lei.

„Astfel, au fost controlate 7 magazine aparţinând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL şi Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale şi cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 180.000 lei”, anunţă ANPC.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:

  • Oprirea definitivă de la comercilizare şi retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei.
  • Oprire temporară de la comercializare 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei.
  • 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie.
  • 2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificaţie, preparate din carne şi produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni.

Neregulile constatate de comisari au fost:

  • Legume şi fructe depreciate calitativ sau nesortate.
  • Comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită.
  • Nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro.
  • Nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte.
  • Tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curăţat corespunzător;
  • Prezenţa sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcţionarea defectuoasă a agregatului frigorific.
  • În spaţiile de producţie a pâinii si a produselor de panificaţie, precum şi în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezenţa muştelor.
  • Sistemul de ventilaţie era necurarat, prezentând masive depuneri de praf şi grăsime.
  • Utilizarea unor rasteluri şi a unor tăvi ruginite şi deteriorate.