- Antal Rogán este ministrul responsabil pentru cabinetul premierului în guvernul ungar.
- Rogán este acuzat de SUA că a folosit funcția sa pentru a îmbogăți oameni loiali partidului.
- Guvernul ungar respinge acuzațiile și speră că Trump va anula decizia de acum.
Statele Unite l-au sancționat pe Antal Rogán, șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, pentru corupție, considerată o amenințare la adresa democrației. SUA motivează sancțiunea prin implicarea acestuia în acte de corupție care subminează instituțiile statului și avantajează un grup restrâns de persoane.
Advertisment
Rolul-cheie al lui Antal Rogán în guvernul ungar
Rogán, considerat arhitectul strategiei mediatice a guvernului Orbán, este responsabil de gestionarea campaniilor publice controversate, inclusiv afișele anti-Soros și mesaje critice la adresa Uniunii Europene. Aceste campanii au atras atenția comunității internaționale și au fost intens finanțate. De asemenea, el are acces la informații sensibile prin controlul asupra serviciilor de securitate interne.
Ce presupune includerea pe lista Magnitsky?
Persoanele vizate de sancțiuni nu mai pot accesa active în SUA și le sunt blocate toate afacerile și bunurile. În plus, companiile în care dețin participații majoritare sunt vizate de restricții financiare.
Recomandări
Reacția Budapestei
Guvernul ungar a reacționat dur, acuzând administrația americană de imixtiune politică și susținând că sancțiunile sunt nedrepte. Ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, a declarat că avertismentele privind corupția au fost repetate, însă autoritățile de la Budapesta nu au luat măsuri.
Uniunea Europeană a luat deja măsuri împotriva Ungariei, blocând fonduri europene din cauza îngrijorărilor legate de corupție. SUA consideră sancționarea lui Rogán un semnal clar privind angajamentul de a proteja principiile democratice în Europa Centrală și de Est.
Citește și
- Decembrie a adus bolizi de sute de mii de euro pe șoselele din România. Cum arată perspectivele industriei pentru 2025
- Tu cum te înțelegi cu copilul tău? Chicioreanu: „Cel mai important este să fii prieten”
- CEDO obligă România să restituie 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri
Partenerii noștri