• Duminică, oficialii medicali din SUA au contrazis afirmațiile președintelui Donald Trump.
  • Mortalitatea în creștere, cauzată de Covid-19, nu este o exagerare.
  • Numărul deceselor a sărit de 340.000 în weekend.

Experții americani se văd obligați să contrazică afirmația președintelui conform căreia numărul tot mai mare de decese este „știre falsă”, notează Financial Times.

Duminică, oficialii medicali din SUA au contrazis afirmațiile președintelui Donald Trump, conform cărora cifrele în creștere ale deceselor cauzate de Covid-19 au fost exagerate în mod grosolan.

Întrucât numărul deceselor cauzate de coronavirus a sărit de 340.000 în weekend, Donald Trump a respins cifrele, luându-le drept „știri false”, susținând că metoda utilizată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru a număra cazurile nu este în concordanță cu ce a altor țări.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

„Numărul de cazuri și decese ale virusului China este mult exagerat în Statele Unite din cauza metodei ridicole de determinare a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor în comparație cu alte țări, dintre care multe raportează, în mod intenționat, foarte inexact și scăzut”, a scris președintele SUA în exercițiu pe Twitter, dumincă dimineața.

„Când aveți dubii, numiți-l Covid. Știri false!”

Într-un interviu la Meet the Press de la NBC, Anthony Fauci, cel mai mare expert din SUA în boli infecțioase, a declarat că numărul deceselor Covid-19 „este real” și că dovezile pot fi văzute în spitalele din toată țara.

Vorbind la CNN, dr. Jerome Adams, chirurgul general al SUA, a mai spus că nu există „niciun motiv să ne îndoim de aceste cifre” de decese Covid-19.

SUA au raportat 204.805 de noi cazuri de Covid-19 duminică și au atins un număr de 343.177 de morți, potrivit Covid Tracking Project, care a menționat că ar putea exista anomalii în date, din cauza sărbătorilor.

„Nu suntem acolo unde vrem să fim. Trebuie să facem mult mai bine ”, a spus dr. Fauci. „Să-i acordăm aproximativ o săptămână sau două până în ianuarie pentru a vedea dacă putem prelua impulsul care a fost încetinit de sezonul de sărbători”, avertizează dr. Fauci cu privire la campania de vaccinare în SUA.

Dr. Fauci a anunțat, de asemenea, că varianta coronavirusului mai contagioasă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, care a început să se răspândească rapid în Marea Britanie în decembrie „se va răspândi” și în SUA. El a spus că tulpina nu pare a fi mai mortală.

Anthony Fauci l-a contrazis public pe Donald Trump.

„S-ar putea și probabil se va înrăutăți în următoarele câteva săptămâni sau cel puțin se va menține acest nivel teribil de ridicat de infecții și decese pe care le vedem. Indiferent de ce tip de tulpină circulă, trebuie să respectați măsurile de sănătate publică. Și asta va opri răspândirea oricărei tulpini”, a spus dr. Fauci.

360 de mii de americani au murit din cauza virusului și peste 21 de milioane au fost infectați. Fauci spune clar: cifrele sunt reale. Cei care nu cred, să meargă în prima linie să vadă cu ochii lor.

Anthony Fauci, epidemiolog: „Tot ce trebuie să faci este să mergi în tranșee, să mergi în spitale, să mergi în secțiile de terapie intensivă și să vezi ce se întâmplă. Sunt numele reale, oameni reali, decese reale.”

Numărul zilnic de cazuri și de decese este mare acum, dar va fi și mai rău în câteva săptămâni, avertizează Fauci, atunci când o să se vadă în bilanț impactul perioadei de Crăciun și Anul Nou.

Anthony Fauci, epidemiolog: „Oamenii au călătorit mult, s-au adunat pentru evenimente sociale și familiale împotriva sfaturilor unor oficiali de sănătate publică așa ca mine.”

Nici vaccinarea nu merge cum trebuie. Doar patru milioane de americani au fost imunizați împotriva COVID-19. Asta în condițiile în care guvernul federal impusese o țintă de 20 de milioane până la finalul lunii decembrie. Joe Biden vrea ca în primele sale 100 de zile la Casa Albă să fie vaccinați 100 de milioaned de americani, adică o treime din populație.