• Medicul Anthony Fauci spune că SUA trebuie să respecte strategia cu două doze
  • Întârzierea celei de-a doua doză pentru vaccinurile Pfizer și Moderna este riscantă
  • El avertiează că trecerea la o strategie cu doză unică va permite răspândirea mai multor variante

Expertul în boli infecțioase Anthony Fauci a spus luni că Statele Unite vor respecta planul de a administra americanilor câte două doze de vaccin anti-COVID, ca reacție la solicitările oamenilor de a imuniza cât mai multe persoane prim amânarea rapelului, relatează The Washington Post.

„Există riscuri de ambele părți”, a declarat Anthony Fauci. El a avertizat că trecerea la o strategie de administrare a unei singure doze pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna ar putea să scadă protecția în rândul oamenilor, să permită noilor variante să se răspândească și să stimuleze scepticismul în rândul americanilor cu privire la eficiența vaccinurilor.

„Le spunem oamenilor că trebuie să primească două doze… apoi spunem «Hopa, ne-am răzgândit?»”, spune Fauci.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Fauci a declarat că a vorbit luni cu oficialii din domeniul sănătății din Regatul Unit, care au optat pentru întârzierea celei de-a doua doze pentru a crește cât mai repede numărul de persoane imunizate. El a spus că, deși înțelege strategia, nu ar avea sens aplicarea ei în SUA.

Autoritățile americane au aprobat vaccinul Johnson & Johnson care se administrează într-o singură doză

Unii experți în sănătate publică și alți americani au îndemnat autoritățile să reconsidere dacă milioane de doze destinate rapelului nu ar putea fi administate persoanelor neimunizate pentru a oferi protecție unui număr mai mare de oameni. Problema a căpătat mai multă importanță după ce autoritățile de reglementare au autorizat în acest weekend vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză.

Anthony Fauci a spus că informațiile existente nu susțin întârzierea celei de-a doua doze. El citează cercetările conform cărora două doze de vaccin creează suficientă protecție pentru a ajuta la evitarea apariției variantelor de coronavirus care sunt mai transmisibile. El a mai spus că nu există destule informații despre beneficiul unei singure doze de Pfizer sau Moderna, sau date care să arate cât de mult ar dura imunitatea conferită de o singură doză. „Nu știți cât de durabilă este această protecție”, a spus Fauci.

De asemenea, expertul în boli infecțioase spune că Pfizer și Moderna și-au luat angajamentul de a livra 220 de milioane de doze de vaccin până la finalul lunii martie, la care se adaugă alte 20 de milioane de doze produse de Johnson & Johsnon, ceea ce elimină din discuție schimbarea strategiei de vaccinare.

„Foarte repede, diferența dintre cerere și ofertă va fi diminuată, apoi eliminată în SUA. Raționamentul din spatele administrătii unei singure doze este justificat atunci când ai o diferență foarte mare între cerere și ofertă”, susține Fauci.

Fauci a recunoscut că Statele Unite au schimbat în mod repetat strategia în timpul pandemiei, inclusiv în momentul în care chiar el s-a răzgândit și i-a îndemnat pe americani să își acopere gura și nasul. Dar a spus că miza este mai mare atunci când vine vorba de comunicarea despre vaccinuri.

„Oamenii sunt foarte sceptici cu privire la vaccinuri, mai ales atunci când guvernul este implicat”, a spus Anthony Fauci.