• Vizita lui Guterres a fost criticată dur de ministrul ucrainean de Externe.
  • ONU spune că Guterres a mers la BRICS la fel ca la G7 sau G20.
  • La BRICS a ajuns și președintele venezuelean, Nicolas Maduro.

În a doua zi de BRICS lucrurile și alianțele încep să capete contur. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit astăzi la Kazan, ca să semneze condica de prezență la BRICS. O vizită controversată, care a stârnit reacții vehemente.

„El a acceptat însă invitația la Kazan a criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputația ONU”, a declarat Andrii Sybiha, Ministrul de Externe al Ucrainei.

Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat dur pe Guterres, pentru că a acceptat invitația lui Vladimir Putin, în timp ce a stat departe de „summit-ul de pace” din Elveția privind războiul din Ucraina.

Recomandări

VALEA PRAHOVEI CA-N AUSTRIA
XI CERE COOPERARE LA BRICS
„ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA"
ACUZAȚII PENTRU TRUMP
NE DĂ UN TRATAMENT „DETAX"
TENSIUNI ÎN GEORGIA

Replica a venit de la purtătorul de cuvânt al ONU, care spune că Guterres a mers la BRICS așa cum a mers la întâlnirile G7 și G20 și că va discuta o pace justă în Ucraina și despre o navigație în siguranță pe Marea Neagră.

„E o întâlnire de mare importanță pentru activitatea ONU, țările BRICS reprezintă jumătate din populația globului, iar Secretarul General va folosi oportunitatea pentru întâlniri bilaterale cu liderii de la summit”, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU.

Guterres se va întâlni astăzi cu Vladimir Putin. A ajuns la Kazan și președintele venezuelean Nicolas Maduro. El spune că BRICS a devenit un nou centru al unei lumi multipolare și al democrației.

Tot ieri și-a făcut apariția la BRICS și președintele Turc, Erdogan. Un eveniment care ridică semne de întrebare, pentru că Turcia este membră NATO și, din punct de vedere istoric, a fost aliniată cu vestul.

Ministrul turc de externe a sugerat recent că schimbarea geopolitică a țării se datorează respingerii repetate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

La Kazan sunt așteptați reprezentanți din peste 30 de țări. Grupul BRICS a fost fondat în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China, iar Africa de Sud s-a alăturat în 2011. La 1 ianuarie 2024, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au devenit membri cu drepturi depline.

Putin vrea ca în declarația finală a summitului să fie inclusă o listă de țări partenere: „Suntem uniți de valori și viziuni asupra lumii comune. E bine să spunem că BRICS include oameni cu viziuni similare, țări suverane reprezentând diverse continente, modele de dezvoltare, religioase, civilizații și culturi distincte. Statele noastre militează pentru egalitate, bună vecinătate și respect reciproc, pentru a atinge înalte idealuri de prietenie și armonie”.

Citește și