• Senatul Statelor Unite a confirmat numirea lui Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat
  • A primit 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă în Senatul SUA
  • Antony Blinken a fost consilier adjunct pentru Securitate Naţională şi adjunct al secretarului de Stat, în timpul Administraţiei Barack Obama

Senatul Statelor Unite a confirmat, marţi după-amiază, numirea lui Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat american, informează site-ul de ştiri Axios.com.

Antony Blinken, desemnat de preşedintele Joseph Biden pentru postul de secretar de Stat, a primit 78 de voturi pentru şi 22 împotrivă în Senatul SUA.

Anthony Blinken, care a fost de mult timp consilierul lui Joseph Biden, a declarat, în cursul audierilor, că Statele Unite ale Americii vor consolida alianţele internaţionale şi vor asuma un rol de conducere pe plan mondial, prin contracararea Chinei, Rusiei şi altor naţiuni autoritariste.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Vom colabora la nivel guvernamental şi cu partenerii din lume, vom revitaliza diplomaţia americană pentru abordarea celor mai presante provocări contemporane. Vom fi prezenţi din nou oricând şi oriunde există mize privind siguranţa şi bunăstarea americanilor. America, în cea mai bună stare, încă are abilităţi mai mari decât orice altă ţară de a-i mobiliza pe alţii pentru binele mai mare. Ne vom implica în lume, nu în configuraţia pe care o avea, ci în configuraţia pe care o are în prezent. O lume cu naţionalism în ascensiune, cu democraţie în regres, cu rivalităţi în creştere faţă de China, Rusia şi alte state autoritariste, cu ameninţări în ascensiune la adresa sistemului internaţional stabil şi deschis şi cu o revoluţie tehnologică ce remodelează fiecare aspect al vieţilor noastre, în special în domeniul cibernetic”, a declarat Antony Blinken săptămâna trecută, conform discursului pregătit pentru audierile în Senat.

„Trebuie să începem să abordăm China de pe o poziţie de forţă, nu de slăbiciune (…)”, a argumentat el.

Antony Blinken a fost consilier adjunct pentru Securitate Naţională şi adjunct al secretarului de Stat, în timpul Administraţiei Barack Obama. În urmă cu peste 15 ani, a fost consilierul lui Joe Biden, când era membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat.