• SUA amenință că vor exista anumite „costuri” pentru China.
  • Antony Blinken spune clar guvernului chinez că va purta responsabilitatea pentru orice acțiuni pe care le întreprinde în sprijinul agresiunii ruse.
  • Experții americani sunt în proces de documentare și evaluare a potențialelor crime de război din Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că este de acord cu remarcile președintelui Joe Biden conform cărora președintele rus Vladimir Putin este un „criminal de război” deoarece forțele ruse continuă să atace zonele civile din Ucraina.

Secretarul de stat a mai remarcat că nu vede „eforturi semnificative” din partea Rusiei pe calea negocierilor de pace, iar discursul de ieri al lui Vladimir Putin mărturisește schimbarea sa „în direcția opusă diplomației”.

„Ei și-au intensificat bombardamentele cu scopul de a încălca voința poporului. Ieri, președintele Biden a spus că, în opinia sa, crime de război au fost comise în Ucraina. Personal, sunt de acord. A viza în mod intenționat civilii este o crimă de război. La urma urmei. distrugerea din ultimele trei săptămâni, îmi este greu să trag concluzia că rușii procedează altfel. Consecințele războiului de la Moscova sunt resimțite în întreaga lume”, a spus el.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Blinken a mai spus că experții americani sunt în proces de documentare și evaluare a potențialelor crime de război din Ucraina.

Ne vom asigura că descoperirile noastre ajută eforturile internaționale de investigare a crimelor de război și de a trai la răspundere pe cei responsabili”, a spus el.

Antony Blinken a confirmat moartea cetăţeanului american printre persoanele ucise de bombardamentele ruseşti la Cernihov. Departamentul de Stat al SUA a confirmat decesul și a oferit condoleanțe familiei.

Cetățeanul american ucis joi la Cernihov a fost identificat ca fiind James Whitney Hill, născut la 27 iunie 1954, în Minnesota. Hill s-a numărat printre mai multe persoane ucise atunci când artileria rusă a deschis focul asupra civililor din oraș.

„Din respect față de familie în această perioadă dificilă, nu avem alte comentarii”, a adăugat un purtător de cuvânt.

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a spus că Casa Albă nu va ezita să impună „costuri” Chinei, dacă va continua să apere acțiunile lui Vladimir Putin. Acesta a spus că China ar trebui să-și folosească influența internațională pentru a pune presiune asupra Kremlinului, adăugând că țara încearcă să se prezinte ca un stat neutru.

El a spus că va spune clar guvernului chinez că va purta responsabilitatea pentru orice acțiuni pe care le întreprinde în sprijinul agresiunii ruse.

Cu aproximativ o oră înainte de a vorbi dl Blinken, mass-media de stat chineză CGTN a postat pe Twitter un raport conform căruia forțele ruse au vizat civili care așteptau la coadă pentru pâine în orașul Cernihiv, din nordul orașului, citând oficiali americani și ucraineni.