• Bucureștiul a intrat miercuri în scenariul galben după ce rata de infectare a coborât la 2,96 de cazuri la mia de locuitori
  • Restaurantele, cinematografele și teatrele vor putea funcționa la 30% din capacitate
  • Dragoș Anastasiu: „Restaurantele trebuie să funcționeze indiferent de această cifră de 3 la mie, cu restricții sanitare”

Capitala a intrat miercuri în scenariul galben după ce rata de infectare a coborât la 2,96 de cazuri la mia de locuitori. Conform cifrelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, Bucureștiul are 113.825 de contaminări, în total, și 257 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore.

Lucrătorii din domeniul HoReCa încep să spere, deoarece trecerea în scenariu galben permite redeschiderea restaurantelor la interior la 30% din capacitatea maximă.

Dragoș Anastasiu, antreprenor în domeniul turismului: „Noi solicităm de mult redeschiderea restaurantelor și deschiderea indiferent de aceste cifre sau de scenariu. (…) Suntem într-o ipocrizie de ceva timp. Sunt foarte multe terase care sunt considerate terase pe hârtie. Principalul motiv e că nu putem închide și redeschide așa cum deschidem un radio. Dacă peste o săptămână cifrele vor crește și va trebui să închidem, asta înseamnă că ne jucăm cu angajați și stocurile trebuie refăcute.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Tudor Aposteanu, managerul unui restaurant din Capitală: „Avem o gură de aer, sperăm că se va păstra acest scenariu. E un scenariu speculativ, nu e ceva pe care ne putem baza. (…) Este o bucurie temporară, ne așteptăm la orice.”

Tudor Aposteanu a povestit că pe timpul pandemiei nu a trimis niciun angajat în șomaj. Ospătarii s-au adapat și s-au ocupat de livrări.

Dragoș Petrescu, antreprenor: „Așteptam de două săptămâni, urmărin trendul numărului de infectări. Suntem pregătiți de redeschidere. (…) Aproximativ 50% din angajații din industrie se vor întoarce în restaurante. Din păcate, în jur de 30% dintre angajați s-au pierdut pe parcurusul pandemiei.”

Daniel Mischie, antreprenor HoReCa: „Cred că se îndreaptă în acest fel măsura strâmbă luată de autorități. Restaurantele vor începe să se redeschidă la capacitatea de 30 %.”

Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa: „Așteptăm cât mai repede să vină și să spună prin ordonanță de Guvern că restaurantele se pot redeschide chiar și cu 30%, este o gură de aer extraordinară pe care o putem lua și începem ușor ușor să ne mișcăm și ieșim din letargie.”

Amalia Belantonni, antreprenor HoReCa: „În primul rând voi suna toți angajații care au fost reduși ca și program, care au rămas cu noi, care totuși și-au droit să continue.”

Cătălin Mahu, antreprenor HoReCa: „După ce am fost închiși pe nedrept, fără motiv, după ce s-au inventat tot felul de lucruri pentru care HoReCa să stea cu gâtul sub cizmă, acum ar trebui să ne bucurăm, ar trebui să dansăm. Eu nu sunt de acord că trebuie să dansăm. De ce? Pentru că greul de abia acum începe.”