Israelul pare să efectueze lucrări de construcţie într-un complex nuclear secret din cadrul programului atomic nedeclarat, în ceea ce ar fi cel mai mare proiect din ultimele decenii, conform imaginilor obţinute din sateliţi analizate de agenţia Associated Press.

Lucrările au loc lângă vechiul reactor al Centrului Negev pentru Cercetări Nucleare, în apropierea oraşului israelian Dimona. În acest complex există de câteva decenii laboratoare subterane pentru procesarea combustibilului nuclear rezultat din producerea de plutoniu de uz militar pentru programul israelian de bombe nucleare.

Nu este clar în ce constă proiectul de construcţie. Guvernul Israelului a refuzat să răspundă la întrebările despre proiect adresate de agenţia Associated Press.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

În cadrul politicii de ambiguitate în domeniul atomic, Israelul nici nu confirmă, nici nu infirmă că ar avea bombe nucleare. Israelul este una dintre cele patru ţări care nu au semnat Tratatul de Neproliferare, un acord menit să oprească înarmarea nucleară.

Guvernul israelian trebuie să ofere explicaţii despre lucrările în acest complex nuclear secret”, afirmă Daryl G. Kimball, directorul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, un institut cu sediul în oraşul american Washington.