• În proiectul de lege privind carantina şi izolarea sunt patru mari lacune legislative, spune APADOR-CH.
  • Asociaţia atrage atenţia că noul document a fost adoptat de Guvern fără transparenţă.
  • Asociaţia consideră că bâlbele de legiferare din perioada pandemiei şi regulile concepute pe repede înainte au creat vidul legislativ din prezent. 

APADOR-CH, asociaţie pentru drepturile omului, consideră că Guvernul continuă să legifereze heirupist, iar bâlbele din perioada pandemiei, alături de regulile concepute fără o gândire strategică, stau la baza situaţiei în care ne aflăm acum, când persoane infectate cu Covid-19 pleacă din spitale. 

Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia că noul proiect de lege privind carantina şi izolarea a fost adoptat azi de Guvern fără o consultare publică prealabilă, fiind publicat doar după ce a fost aprobat în şedinţa de la prânz a Executivului. De cele mai multe ori, Guvernul publică în dezbatere publică proiectele de acte normative incluse pe ordinea de zi pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, însă proiectul de azi a fost publicat mult mai târziu, după şedinţa Executivului. 

În plus, o dezbatere publică ar fi fost necesară cu atât mai mult cu cât Curtea Constituţională (CCR) deja a invalidat mai multe acte adoptate în ultima perioadă de Guvern, spune asociaţia. 

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

APADOR-CH observă că deşi este vorba despre o privare de libertate, carantina şi izolarea nu beneficiază în recentul document de garanţiile prevăzute în mod normal de lege pentru o astfel de măsură.

Cele patru lacune legislative invocate sunt următoarele: 

– Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege;

– Carantina/izolarea ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective;

– Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru;

– Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.

Un proiect de lege care să completeze vidul legislativ cu privire la măsurile de carantină şi izolare obligatorie, în contextul deciziei date recent de CCR, a fost prezentat azi de Nelu Tătaru şi de Raed Arafat, în urma şedinţei de Guvern. Documentul va ajunge în Parlament, unde va intra în procedură de urgenţă şi acolo unde i se vor putea aduce modificări. 

Potrivit documentului, carantina va viza persoanele sănătoase, dar care pot fi expuse şi va fi posibilă şi la domiciliu, iar izolarea obligatorie va viza persoanele bolnave. În ceea ce priveşte asimptomaticii, aceştia vor fi în continuare internaţi obligatoriu.