• Aplicațiile online de terapie prin discuții ar putea profita de pe urma datelor paciențilorr privind sănătatea lor mintală.
  • Deși informațiile personale nu sunt la fel de sensibile ca datele medicale, ele pot dezvălui totuși informații intime despre viața unui utilizator.
  • Legislatorii au solicitat informații despre relațiile aplicațiilor cu agenții de publicitate online, brokerii de date și platformele de socializare.

La începutul pandemiei, cererea de aplicații de terapie prin discuții a crescut vertiginos. Jucătorii proeminenți, precum BetterHelp și Talkspace, și-au văzut descărcările aproape dublându-se de-a lungul primelor câteva luni de izolare în 2020. Acum, legislatori precum senatorul Elizabeth Warren (D-MA) cer detalii despre modul în care aceste companii protejează confidențialitatea utilizatorilor lor.

În scrisorile adresate joi directorilor BetterHelp și Talkspace, Warren – împreună cu senatorii Cory Booker (D-NJ) și Ron Wyden (D-OR) – au cerut companiilor de sănătate mintală să explice modul în care aplicațiile lor colectează și utilizează datele obținute de la pacienți. În mod specific, legislatorii au solicitat informații despre relațiile aplicațiilor cu agenții de publicitate online, brokerii de date și platformele de socializare precum Facebook, precum și despre modul în care aceste relații sunt dezvăluite utilizatorilor.

Analizând politicile de confidențialitate ale companiilor, senatorii au scris că „din păcate, pare posibil ca politicile utilizate de compania dumneavoastră și de platforme similare de sănătate mintală să permită firmelor terțe Big Tech și brokerilor de date, care au arătat un interes remarcabil de scăzut în protejarea consumatorilor și utilizatorilor vulnerabili, să acceseze și să utilizeze informații personale și medicale extrem de confidențiale”.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Aplicațiile ar putea colecta datele personale privind sănătatea mintală

Scrisoarea urmează unui raport publicat în luna mai de Mozilla Foundation, care avertiza consumatorii că aplicațiile online de terapie prin discuții ar putea profita de pe urma datelor lor privind sănătatea mintală. Deși atât BetterHelp, cât și Talkspace promit să nu vândă datele medicale ale unui utilizator fără consimțământul acestuia, cercetătorii au stabilit că informațiile personale – cum ar fi numele, numărul de telefon și adresa de e-mail ale unui pacient – ar putea fi în continuare vândute sau accesate de terți în scopuri de publicitate și marketing.

Deși informațiile personale nu sunt la fel de sensibile ca datele medicale, ele pot dezvălui totuși informații intime despre viața unui utilizator. De exemplu, Jezebel a raportat în 2020 că BetterHelp a partajat cu Facebook metadatele mesajelor dintre un pacient și terapeut. Datele nu includ conținutul acestor mesaje, dar ar putea alerta comercianții online cu privire la frecvența și locul în care un utilizator ar putea folosi aplicația.

„Chiar dacă pretindeți că aceste date sunt anonime, ele pot furniza în continuare terților informații importante și de identificare”, au scris senatorii, citând un studiu MIT Technology Review din 2019 privind modul în care mai multe date anonime ar putea fi folosite pentru a construi identități individuale ale utilizatorilor.

Scrisoarea lui Warren vine pe fondul unui impuls mai larg pentru reglementarea vânzărilor de date în SUA. Comisia pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților urmează să analizeze joi o legislație amplă privind confidențialitatea. Este cel mai aproape de un acord la care au ajuns legislatorii în ultimii ani. Săptămâna trecută, Warren și-a prezentat propria măsură care ar interzice vânzarea de date de localizare și de date sensibile privind sănătatea, în timp ce Curtea Supremă este pe cale să revină asupra deciziei Roe vs. Wade.