• Aproape 700 de persoane care se aflau în afara categoriei eligibile pentru imunizare s-au vaccinat în Republic Moldova
  • Maia Sandu: 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”
  • Maia Sandu: Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin

Președintele Republici Moldova, Maia Sandu, expune o întreagă schemă de vaccinare cu serul Pfizer a aproape 700 de persoane care se aflau în afara categoriei eligibile pentru imunizare, realtează agenția de presă IPN. Maia Sandu spune că au fost administrate zeci de doze vaccin unor șefi de instituții sau rudelor medicilor. Corupția care s-a înrădăcinat și în procesul vaccinării anti-COVID-19 descurajează donatorii să mai ofere țării vaccinuri.

Schema națională de vaccinare a Republicii Moldova include în prima etapă a imunizării angajații sistemului de sănătate, beneficiarii și angajații serviciilor sociale. Cu toate acestea, șeful statului susține că există multe persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer, deși nu fac parte din această categorie.

„Sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat în aceste zile și anume de modul cum a fost distribuit vaccinul Pfizer. Pentru că am primit o tranșă mai mică de Pfizer, am solicitat ca ele să ajungă la casele de bătrâni și la oamenii mai în vârstă. 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului”, a spus Maia Sandu.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
CÂT PLĂTEȘTI PENTRU UN APARTAMENT NOU ÎN BUCUREȘTI?

De asemenea, președintele Republicii Moldova spune că printre cei care au sărit rândul la vaccinare se numără deputați, funcționari publici, consilieri și rudele medicilor.

„Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Pentru că asta este o dovadă de corupție. Centrul medicilor de familie de la Botanica – 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au fost administrate greșit, adică în afara listei, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi”, a adăugat Maia Sandu.

Autotirățile din Moldova au anunțat că va începe a doua etapă de vaccinare în care vor fi imunizate persoanele de peste 60 de ani și cele cu comorbidități.